Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fischer Ivánnak mindig van egy jó dobása

A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms 3. és 4. szimfóniájával beutazta Európa legizgalmasabb nyárvégi fesztiváljait. Óriási siker mindenhol, Londontól Milánóig. Több teltházas koncert a Royal Albert Hallban, illetve a Scalában. Végre a Müpában is hallhattuk őket.

0 Tovább

Nem a zenekart, hanem a figyelmünket vezényelte

Várjon Dénes

Maria João Pires váratlanul beteget jelentett, borult a program, de Fischer Iván a beugró Várjon Dénessel és bonuszként Anna Lucia Richterrel bőségesen kárpótolta a portugál pianistára rákészült közönséget a Müpában.

0 Tovább

Keller András megtörte a gonosz varázslatot

Brahms D-dúr hegedűversenyét (Op.77) és Sztravinszkij A tűzmadár című művét hallottuk péntek este a Művészetek Palotájában. A hegedűverseny szólistájának a híres orosz violinistát, Vadim Repint hívta meg Keller András, aki a Concerto Budapest élén mindkét darabot vibráló gondolatisággal és 1000 wattos izzással interpretálta.

2 Tovább

Kertész István volt Dvořák első apostola

Este Mozart Requiemjét vezényelte. Másnap belefulladt a Földközi-tengerbe, Tel-Aviv Herzliya negyedében. Tavasz volt, a tehetséges és sikeres fiatal karmester előtt fényes jövő állt. Kertész István ma lenne 84 éves.

0 Tovább

Brahms bölcsődalának titkos üzenete

Bonn, 1868. július 15-én Johannes Brahms levelet ír Arthur és Bertha Fabernek Bécsbe, amelyben gratulál nekik második fiuk, Hans megszületéséhez. Jókívánságait egy ajándékkal fejeli meg: elküldi egy dalának kéziratát, amelyet ebből az alkalomból komponált kifejezetten a Faber család számára.

1 Tovább

Kocsis falakat emelt

Fotók: Nemzeti Filharmonikusok/Kallos Bea

Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal és felfedezettjével, a tehetséges pianistával, Gyenyisz Kozsukinnal adott koncertet a Müpában. Brahms II. B-dúr zongoraversenye (Op. 83) és Enescu II. A-dúr szimfóniája (Op. 17) szerepelt a programban.

0 Tovább

Chaplin és az ellenpont

Ha csak néhány nevet sorolhatnánk föl, akik meghatározták a 20. századról alkotott képünket, az első ötben benne lenne. Színész, filmrendező, producer, és nem utolsó sorban filmjeinek zeneszerzője volt Charlie Chaplin. A Rivaldafény soundtrackje 1973-ban Oscar-díjat kapott. A történelem egyik legnagyobb mulattatója 35 éve halt meg, 1977 karácsonyán.

0 Tovább

Farkasokkal táncoló zongorista

Bach, Mozart, Beethoven vagy Bartók, Brahms, Rahmanyinov? Mindegyik új életre kel a kezei alatt. Hélène Grimaud-t a kritikusok csak rubato virtuóznak titulálják egyedi tempói, szabályokat felrúgó interpretációi miatt. A zongora mellett másik nagy szenvedélye a farkasok tanulmányozása és nevelése. Ő a Wolf Conservation Center társalapítója.

0 Tovább

Debussy, nejlonszatyorból

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mint egy tanárát nélkülözni kénytelen osztály. Nem is, inkább, mintha egy rendezőjét vesztett színházi társulat főpróbájára ültem volna be. Ezt sugallta péntek este a Müpában, a Fesztivál Színház pódiumán a Debussy életét bemutató hat részes sorozat első darabja, Kocsis Zoltán hiányában.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek