Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak sikerült túlénekelnie a köhögőkórust

Thomas Adés és Ian Bostridge / Fotók: Tuba Zoltán

Polgár László annak idején azt mondta Schubert Téli utazásáról, hogy "a legpesszimistább ciklus, amit a zeneirodalomban valaha megírtak. Nehézsége a mélység feltárása. Nagy ambitusokat, azaz széles hangterjedelmet jár be, nagy érzelmi skálán mozog, és mivel nem igazán optimista kicsengésű, nagyon nehéz előadni."

Azt nem mondom, hogy Ian Bostridge rácáfolt minderre tegnapelőtti koncertjén a Zeneakadémián, de hallhatóan nem okozott neki gondot a mélység feltárása.

1 Tovább

Jonas Kaufmanné a legjobb szólólemez

Jonas Kaufmann

Az 1977 óta minden évben odaítélt Gramophone-díjak az elmúlt 12 hónap komolyzenei lemeztermésének legjobbjait, illetve a kiemelkedő egyéni teljesítményeket ismeri el számos kategóriában.

0 Tovább

Miszlikre klopfolja a dallamot

A színpadon jóval fiatalabbnak látszik a koránál. Kicsit félszeg, kicsit tétova, mint akinek idegen földrész minden, ami nem zongora. Olyan éhesen veti magát a billentyűkre, mint akinek elvonási tünetei vannak, mintha nem gyakorolna legalább tíz órát naponta, két éves kora óta. Tegnap este Jevgenyij Kiszin töltötte meg sűrűn a Müpa széksorait.

2 Tovább

Kertész István volt Dvořák első apostola

Este Mozart Requiemjét vezényelte. Másnap belefulladt a Földközi-tengerbe, Tel-Aviv Herzliya negyedében. Tavasz volt, a tehetséges és sikeres fiatal karmester előtt fényes jövő állt. Kertész István ma lenne 84 éves.

0 Tovább

Aki a fortéival ölni tudna

Az embert nem a gondolkodás különbözteti meg az összes többi teremtménytől. Nem is a beszéd. Hanem az olyan megfejthetetlen képesség, mint amivel Grigorij Szokolov rendelkezik. A pianista a minap adott koncertet a Művészetek Palotájában.

A zongorairodalom legjelentősebb élő tolmácsolója ezen az estén Schubert Négy impromptujét (D 899), Három zongoradarabját (D 946) és Beethoven B-dúr "Hammerklavier" szonátáját (op. 106) gépelte a lelkünkbe. Megmagyarázom.

1 Tovább

A lélek intim naplója

A tíz legjobb Téli utazás. Úgy hangzik, mintha wellness ajánlatokat gyűjtöttem volna össze. De ehhez nem kell sífelszerelés, mégis cidrizik test és lélek rendesen. A végén garantáltan nem vár se jakuzzi, se masszázs, se szauna. Ez összetör, meggyötör, kicsinál. Mert Schubert Winterreise (Téli utazás) dalciklusa olyan. És minél érzékenyebb az előadó, annál inkább. Íme, a tíz legjobb. Csak erős idegzetűeknek.

4 Tovább

A sokat szenvedett zsenialitás

Az ujjai szinte közvetlenül a vállából nőnek ki. Magassága 1 méter 34 centiméter. Alsóteste deformálódott. Arca egy sokat szenvedett férfi nemes arca. Intelligens basszbariton hangját a komolyzene és a jazz rajongói 24 éven keresztül élvezhették. Idén januárban az 53 éves Thomas Quasthoff visszavonult. Azt mondta, elfáradt.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek