Franz Welser-Möst

Az intézmény igazgatójával való művészi nézetkülönbségek miatt távozik a híres Bécsi Állami Operaháztól Franz Welser-Möst főzeneigazgató alig néhány nappal a 2014/2015-ös évad kezdete után.



Welser-Möst bejelentette, hogy már tájékoztatta Dominique Meyer igazgatót a felmondásáról, amelyet a közöttük "régóta fennálló és számos megbeszélés után is megoldatlan művészi nézetkülönbségekkel" indokolt.

A díjnyertes osztrák karmester, aki kétszer is vezényelte már a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, hirtelen távozásával komoly kihívás elé állította az évadot éppen megkezdő dalszínházat.

Az APA osztrák hírügynökséghez eljuttatott közleményében Dominique Meyer sajnálatát fejezte ki a karmester távozása miatt."Hatalmas veszteség, amely személy szerint azért is elkeserít, mert művészként és igazgatóként is nagyra becsülöm Franz Welser-Möstöt" - fogalmazott Meyer.

Az igazgató szerint most elsődleges feladata, hogy a lehető legrövidebb időn belül megfelelő embert találjon Welser-Möst helyére, aki 34 előadást, köztük két operapremiert, Verdi Rigolettóját és Richard Strauss Elektráját vezényelte volna az operaház 2014/2015-ös évadában.

A Cleveland Orchestra vezető karnagyaként is tevékenykedő 54 éves Welser-Möstnek eredetileg 2018-ig szólt a szerződése a Bécsi Állami Operaháznál.