Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rangos nemzetközi díjat kapott Kurtág György

Kurtág György (Fotó: Filharmonia.hu)

A Zeneakadémia, illetve a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése alapján ítélték Kurtág Györgynek a BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (A Tudás Határai) elnevezésű díjat kortárs zene kategóriában.

0 Tovább

Eltört a karmester pálcája

Sir Simon Rattle
fotó: Posztós János / Művészetek Palotája

Van abban valami emblematikus, ahogy az első pár taktus után elszáll Sir Simon Rattle karmesteri pálcája. Bár nem szántszándékkal teszi, mint Prospero Shakespeare Viharában, de suhint, törik, aminek törnie kell, és ugyanúgy üres csonk marad a kezében. Pár ütemet pálca nélkül vezényel, aztán egy ügyes, a ritmus rajzába belekomponált mozdulattal előránt egy újabb pálcát a legközelebbi vonós kottatartójából. Mindig van másik.

2 Tovább

Magyar zeneszerzők albuma a Grammy-díjasok között

Múlt hétvégén adták át Los Angelesben a 2013-as Grammy-díjakat. Az ünnepélyes díjátadón csak az aktuális popsztárok villoghatnak, a klasszikus zenei díjakat az interneten teszik közzé. Idén három magyar jelöltért is izgulhattunk, végül sajnos egyikük sem lett befutó, viszont van egy magyar vonatkozású nyertes: Kim Kashkashian, örmény származású amerikai brácsaművész Kurtág-Ligeti albuma lett az év legjobb szólóhangszeres felvétele.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek