Nagy várakozás előzi meg Wagner A bolygó hollandi című operájának január 19-i, szombati bemutatóját. A darab nemzetközi koprodukcióban készült, Szikora János állította színpadra, a Wagner-specialistaként ismert Ralf Weikert dirigálja, a címszerepet az első előadásokon a hősbariton Thomas Gazheli énekli, a női főszerepben pedig Lukács Gyöngyi debütál. A főpróbán videóztunk.

A Magyar Állami Operaházban felcsendülő produkció különlegessége, hogy az 1841-ben született úgynevezett ősváltozat kerül bemutatásra, Wagner eredeti elképzeléséhez híven, húzások nélkül. A művet ebben a formában soha sehol a világon egyetlen operaház közönsége sem hallhatta. Az énekesek számára óriási kihívást jelent az egész estés, egy felvonásos opera végigéneklése.

A bolygó hollandi fordulópont Wagner művészetében. Ez már a zenedráma előszobája, a dallam kiszabadul a sematikus ária fogságából és a drámai helyzethez idomul. A vezérmotívum technika itt még nem teljes apparátussal jelenik meg, de az alapmotívumok már összefogják a balladai hangvételű opus drámai cselekményét, amely Wagner örök témáját, a szerelem megváltó erejét állítja a középpontba. Vagy ahogy a rendező, Szikora János fogalmaz: A bolygó hollandi „Férfi és Nő egymásra találásának apoteózisa”.