Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lesikálták a galambszart a Varázsfuvoláról

Tamino, Papageno és a három dáma (Fotók: Zeneakadémia /Fejér Gábor)

Nemrég egy jelenet erejéig bepillanthattam a Zeneakadémián bemutatásra kerülő Varázsfuvola próbájába, és már készítettem is elő a vitriolt. Nem elég, hogy a rendező a figurákat új személyiséggel ruházta föl, a számok sorrendjét összekeverte, ráadásul magyarul éneklik a darabot, csöpp zenekarral. Ez akkor is gáz, gondoltam, ha a szöveget a zseniális nyelvzsonglőr, Varró Dani szedte újra rímbe. Aztán elmentem a bemutatóra, és könnyesre röhögtem magam. Nincs felemelőbb annál, mint amikor megszabadítanak az előítéleteimtől. Márpedig vasárnap ez történt.

0 Tovább

Egy gusztustalan kéjenc tartja hatalmában

Vasárnap este Mozart Varázsfuvolájával nyitják meg a Zeneakadémia Solti Györgyről elnevezett kistermét, amely mostantól az intézmény saját minioperaházaként működik. Almási-Tóth Andrással, a darab rendezőjével és Alpaslan Ertüngealp karmesterrel arról beszélgettünk, mi újat lehet még kihozni a világ egyik legtöbbet játszott és értelmezett operájából.

Újdonságban nem lesz hiány. A darabot magyarul éneklik, Varró Dániel fordításában, amely állítólag még jobban felszínre hozza a mozarti iróniát. Bár a zenéből egyetlen taktust sem vett el, a rendező szembenézett a Varázsfuvola gyengeségeivel, a szüzsét dramaturgiailag újrakeverte, Schikaneder librettójának sok felesleges sallangját megnyirbálta, így valamennyi szereplőt új oldaláról mutat be. Íme egy kis előzetes abból, mire számíthatunk. Nézze meg videónkat!

2 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek