1722. augusztus 13., Drezda. Francesco Maria Veracini, ünnepelt hegedűvirtuóz és komponista dühtől tombolva kiugrik egy második emeleti lakás ablakán. Egyik lába két helyen eltörik, csípője teljesen összezúzódik. Az orvosok mégsem annyira fizikai felépülése, mint inkább elmebeli állapota miatt aggódnak.

Veracini, akit az olaszok csak capo pazzóként, vagyis forrófejű őrültként emlegettek, 1690. február 1-jén született Firenzében. Nagybátyjától, a híres Antonio Veracinitől tanult hegedülni, akivel később rendszeresen adtak közös koncerteket. 21 évesen, 1711-ben VI. Károly császár koronázási ünnepségére komponálta híres hegedűversenyét, melyben a szólóhangszert oboák, trombiták és vonósok kísérik, és amelyet a velencei Frari-templomban mutattak be.

1714-ben Veracini Londonba utazott, ahol egy ideig a Queen's Theater első hegedűseként működött. A hazafelé tartó úton megismerkedett a szász választófejedelem fiával, Friedrich Augusttal, aki maga is kiváló muzsikus volt. Miután Veracini két hegedűszonátát is írt a herceg tiszteletére, Friedrich August állást ajánlott neki drezdai rezidenciáján. A művésznek az volt a feladata, hogy kamarazenével szórakoztassa a herceget, illetve, hogy olasz énekeseket szerződtessen a Drezdai Operaházba.

Az idő tájt az olasz énekesek megfizethetetlen luxusnak számítottak, ezért is reménykedett a herceg, hogy ha egy olaszt foglalkoztat, talán jutányosabban hozzájuthat a korszak egy-egy elkényeztetett sztárjához, például a kasztrált Senesinóhoz. A dolog azonban a honfitársak között is nehezen működött, Veracinit éppen a Senesinóval folytatott pénzügyi vita ragadtatta arra a meggondolatlanságra, hogy tehetetlen dühében kiugorjon a második emeletről.

Egy évvel később Veracini elhagyta Drezdát. Sánta maradt egész életében, a csontjai nem forrtak össze rendesen. 1733-ban még egyszer szerencsét próbált Londonban, koncertezett, hegedű- és blockflöteversenyeket, oratóriumokat és három operát komponált, de nem volt elégedett a sikerrel, ezért 1745-ben végleg hazatért szülővárosába, Firenzébe.

A hazaúton még túlélt egy hajótörést a La Manche-csatornán, hogy élete utolsó fázisában, 1768-ban bekövetkező haláláig főként az egyházi zenének szentelje magát.

Veracini hegedűversenye.

Veracini: g-moll nyitány.