Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Életet mentett a hangjával

Ha valaki pénteken azt mondja nekem, hogy Joyce DiDonato mezzoszoprán és az Il Complesso Barocco szombat esti koncertje a Müpában egész eddigi zenehallgatói pályafutásom egyik legmeghatározóbb élménye lesz, kinevetem. Bachot leszámítva a barokk muzsika már rég nem ébreszti fel bennem a kundalinit. Most itt ülök az íróasztalomnál, mélyen átérezve a wittgensteini közhelyet: amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell. Csupán hangutánzó szavak jönnek ki a torkomon, ilyenek, mint Vow!Vow!Vow!.

1 Tovább

Fenséges hisztérikák

Popénekesnek készült, később nadrágszerepekkel, majd kortárs operával folytatta. Ma ő a világ legrangosabb színpadainak legkeresettebb mezzoszopránja. Joyce DiDonato november 9-én, szombaton lép fel a Művészetek Palotájában. A közel egy évszázadot átfogó, Királynők - drámák című programja a barokk operatörténet legizgalmasabb nőalakjait vonultatja fel Monteverditől Händelig. Az amerikai énekesnőt a dinamizmusáról ismert Il Complesso Barocco kíséri, Alan Curtis vezetésével.

1 Tovább

Don Giovanni újratöltve

Ha egyszer megversenyeztetnénk az operákat, melyikből készült a legtöbb felvétel, Mozart Don Giovannija valószínűleg benne lenne az első háromban. 1934 és 2012 között közel kétszázszor rögzítették. A 60-as évek derekán évente hét felvétel is piacra került. Az utóbbi időben óvatosabbak a lemezkiadók. Olyannyira, hogy a legnevesebb, a Deutsche Grammophon 15 éve nem jelentetett meg az operából teljes verziót. Most megtört a jég. Itt a vadiúj felvétel.

3 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek