Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Harnoncourt 85 évesen is forradalmár

A Salzburgi Ünnepi Játékok első hetében, amely 2012 óta az Ouverture spirituelle (spirituális nyitány) nevet viseli, az idén többek között Nikolaus Harnoncourt előadásában hallhatták a szerencsések Mozart utolsó három szimfóniáját. A régi zene nagymestere szerint e három mű úgy kapcsolódik egymáshoz, mint három összeillő puzzle-darab.

0 Tovább

Karácsonyi paródia

A Karácsonyi oratórium J. S. Bach talán legnépszerűbb darabja. Ennek megfelelően az ötvenes évek óta számos lemezfelvételen rögzítették. Mint a legtöbb Bach-művet, ezt is nagyon könnyű vallásos tartalmától függetlenül "abszolút" zeneként hallgatni, már csak azért is, mert részben "paródia". Akár így, akár úgy, meghittséget teremt, és látványosan emelheti az ünnepi hangulatot. A Figaro szerint ezek a Karácsonyi oratórium legjobb előadásai.

0 Tovább

Bach zenéje nélkül nincs advent

Johann Sebastian Bach zenéje nem tud elavulni. Ahogy muzsikája túlmutat a barokk határain, kantátái is messze túlmutatnak a protestáns vallásos érzület puszta illusztrálásán. Mai füllel, abszolút zeneként hallgatva meditációs objektumként is kiválóan működik. Az egyházi év az adventi kantátákkal veszi kezdetét, hívőnek és hitetlennek egyaránt jó kiindulópont lehetet ahhoz, hogy hallgatásával ünnepi hangulatba kerüljön. Bach zenéjével várjuk a karácsonyt.

0 Tovább

Szabadítsuk fel Bachot!

A Gramophone 1923 óta a világ legjelentősebb, vezető klasszikus zenei magazinja. Legutóbb Bach-felvételekből állított össze Top 10-es listát. Figyelemre méltó válogatás, vajon kiolvasható-e belőle, milyen az aktuális, uralkodó Bach-kép? Nem meglepő, hogy a tízből hat úgynevezett historikus interpretáció, korhű hangszereken megszólaltatott előadás. Hallgassunk bele!

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek