Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lehet úgy élvezni Ligetit, mint Mozartot?

Fotók: Posztós János

Rácz Zoltán, az Amadinda ütősegyüttes frontembere, az est házigazdája, karmestere a maga lelkes stílusában berobog a színpadra, és elmeséli a Ligeti teljes életművét feldolgozó előadássorozat kilencévnyi kulisszatitkait. A 2006-ban indított koncertciklus ezzel az estével a végéhez ért. Soha ennél jobb befejezést.

0 Tovább

A régi meghal, vége, ilyen az élet

Tizennégy éves korában valaki azt mondta Steve Reichnek, hogy van egy szoba a házban, amit még nem látott. A zenei minimalizmus megteremtője később sem vacakolt Schönberggel és azóta is abban a szobában lakik. Szerinte az angolszász világ zenéje a jelen és 21. század zenéje.

Steve Reich Budapesten járt, a Zeneakadémián Rácz Zoltán és tanítványai adták elő legfontosabb műveit (kritikánk az estről erre olvasható). A Figaro a próbán forgatott és készített vele interjút. Nézze meg videónkat!

2 Tovább

Kommersz-e Steve Reich zenéje?

Steve Reich olyan jelentős a zenében, mint Kopernikusz a csillagászatban, forradalmasította zenei világképünket. A föld kering a Nap körül, és nem fordítva. Akár ilyen direkt módon, az égitestek mozgásának monotonitása is lehetett volna a reichi minimalizmus gyökere. A hetvenhét éves mester a napokban Budapesten járt, a Zeneakadémián adott szerzői estet régi nagy barátja, Rácz Zoltán és növendékei közreműködésével.

0 Tovább

Már a húszévesek is értik Steve Reichet

Miért nem lenne ma Steve Reich nélkül a zene olyan, amilyen? Reich személyesen is jelen lesz az újranyíló Zeneakadémia november 12-i koncertjén, ahol három műve szólal meg a zeneművészeti egyetem hallgatóinak közreműködésével. "Úgy tudta megőrizni stiláris jegyeinek legfontosabb alkotóelemeit, hogy nem vált dogmává nála a minimalizmus" - mondja Rácz Zoltán, a világhírű Amadinda ütőegyüttes vezetője, amely talán a legtöbbet tett azért, hogy a kortárs zeneszerző nyelvét már a negyedik generáció is folyékonyan beszélje.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek