Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beethoven összes szimfóniája egyben

Hogyan sűríti Louis Andriessen egyetlen tételbe Beethoven valamennyi szimfóniáját? Hogyan tölt ki Tornyai Péter egyetlenegy zenei gesztussal egy hangszerelésében, formálásában és a zenei tér szempontjából is monumentális kompozíciót? Kommunikálhat-e zavartalanul egy szimfonikus zenekar egy vonósnégyessel és egy hangfelvételről "válaszolgató" másik szimfonikus együttessel? Csupa olyan kérdés, amelyre választ kaphatunk október 14-én, kedden, a Müpában.

0 Tovább

Ki a mi ősanyánk?

A bécsi ősbemutató után nálunk is színpadra állítják Eötvös Péter legújabb operáját. A Paradise reloaded (Lilith) eljátszik a gondolattal, mi lenne, ha nem Évát, hanem Ádám első feleségét, a démoni Lilithet tekintenénk az ősanyánknak. Operás opera, aminek megértéséhez és átéléséhez nem kell intellektuálisan megfeszülnünk, de az nem baj, ha az alapprobléma elkezd motoszkálni a fejünkben. A zeneszerzővel és a magyarországi bemutató karmesterével, Vajda Gergellyel beszélgettünk.

0 Tovább

A kortárs zene villanyszerelői

Ahogy korábbi posztunkban már beszámoltunk róla,  az Új Zenei Fórum harmadik alkalommal rendezte meg hazai és határon túli, negyven év alatti fiatalok számára a zeneszerzőversenyt. A kamaraművek 2013. szeptember 25-én a BMC-ben, a nagyzenekari darabok szeptember 26-án a Művészetek Palotájában szólalnak meg Vajda Gergely vezényletével, az MR Szimfonikusok tolmácsolásában. A karmesterrel és két döntős zeneszerzővel, Sándor Lászlóval és Horváth Balázzsal a kortárs zene helyzetéről beszélgettünk. Miért, kinek írnak ma zenét, hogyan találkozik ihlet és gyakorlat, és mi köze az egésznek a villanyszereléshez? Nézze meg videónkat!

0 Tovább

Az alkotmány csak egy papír

A miniszterek: Matthias Raupach és Gerhard Karzel (Fotók: Művészetek Palotája)

Ligeti György (1923-2006) idén lenne 90 éves. A Művészetek Palotájában a minap Le grand macabre című operájának koncertszerű bemutatójával emlékeztek az egyik legnagyobb hatású zeneszerzőnkre. A Müpa és a Neue Oper Wien közös produkciója fergeteges tapsvihart aratott. Végre felnőttünk a kortárs zenéhez.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek