Hogyan sűríti Louis Andriessen egyetlen tételbe Beethoven valamennyi szimfóniáját? Hogyan tölt ki Tornyai Péter egyetlenegy zenei gesztussal egy hangszerelésében, formálásában és a zenei tér szempontjából is monumentális kompozíciót? Kommunikálhat-e zavartalanul egy szimfonikus zenekar egy vonósnégyessel és egy hangfelvételről „válaszolgató” másik szimfonikus együttessel? Csupa olyan kérdés, amelyre választ kaphatunk október 14-én, kedden, a Müpában.

Köztudott, hogy Beethoven kilenc szimfóniát írt. Tervezett egy tízediket is, de arra már nem futotta erejéből. Lehetséges-e Beethoven kései vázlataiból, feljegyzéseiből rekonstruálni ezt a tízediket? A zeneszerző kései feljegyzéseiből, témaötleteiből Barry Cooper állított össze egy hipotetikus kompozíciót.

Ezek az elszórtan, nem is egyetlen darabhoz, nem is feltétlenül szimfóniához készített vázlatok már a kései vonósnégyesek szomszédságában keletkeztek. A koncerten az első és a lehetséges „utolsó” mellett hangzik el Beethoven „összes” szimfóniája is. Louis Andriessen 1970-ben írt darabja egyetlen tételben, afféle szimfónia-esszenciaként tálalja fel a beethoveni szimfóniatermést.

Az est programja

Vajda Gergely és az MR Szimfonikusok
Közreműködik: Kiss Péter – zongora
Vezényel: Vajda Gergely

***

Tornyai Péter: Monochrome
Michel van der Aa: Second Self
Beethoven – Cooper: X. (befejezetlen) szimfónia
Beethoven: I. (C-dúr) szimfónia, op. 21
Louis Andriessen: Beethoven kilenc szimfóniája

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Ki készített Beethoven vázlataiból egy hipotetikus kompozíciót?

A válaszokat beküldők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Brahms: Német requiem programra (2014.11.01 19:30). A megfejtéseket 2014.10.18 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen.

A tárgyba ezt írd: Brahms nyereményjáték. A válasz levélbe kérjük tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed. A kisorsolt játékosokat e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.