A miniszterek: Matthias Raupach és Gerhard Karzel (Fotók: Művészetek Palotája)

Ligeti György (1923-2006) idén lenne 90 éves. A Művészetek Palotájában a minap Le grand macabre című operájának koncertszerű bemutatójával emlékeztek az egyik legnagyobb hatású zeneszerzőnkre. A Müpa és a Neue Oper Wien közös produkciója fergeteges tapsvihart aratott. Végre felnőttünk a kortárs zenéhez.

Le grand macabre. A nagy kaszás. Opera négy képben. A Michael Meschke és Ligeti által közösen jegyzett szövegkönyv alapja Michel de Ghelderode La balade du grand macabre (Kószál a nagy kaszás, 1934) című színműve. A szinopszis szerint „a darab a teljesen lehanyatlott és mégis gondtalanul gyarapodó hercegségben, Breughellandban játszódik az ígyésígyedik században”.

Szereplői az európai irodalom- és operatörténet – vagy történelem? – emblematikus figuráinak absztrakt képletei: Nekrotzar, a sírból életre kelt Nagy Macabre, egy korai halálfaló, aki épp készül elpusztítani a világot. Piet vom Fass hivatásos alkoholista (foglalkozása borkóstoló), akit egy ideig nyereg alatt puhít Nekrotzar, mivel paripájaként alkalmazza. Astradamors buggyant udvari asztrológus, Mescalina, a mágus felesége, a nimfomán varázslónők, Homérosz Kirkéjének vagy Ariosto Alcinájának kései leszármazottja, Go-Go herceg minden valaha regnált diktátor karikatúrája, két miniszterében kiröhöghetjük az összes politikai pártot és képviselőiket. Amanda és Amando illuminált szerelmespár. Van még egy Vénuszunk és egy Gepopónk, aki a Politikai Titkosrendőrség főnöke, Kovalik Balázs érzékeny fordításában: „Ávónő úr!”

Már a szereplők puszta felsorolásából kiderül, Ligeti apokalipszisparódiát írt. Zörejekből, beszédből, énekbeszédből, absztrakt hangokból, hangszerből, autódudából, csörgőórából, papírlapból, pisztolydörrenésből, ugyanakkor számos zenetörténeti utalásból (Mozart Don Giovanni, Beethoven Eroica, Verdi Falstaff) gyúrta hangzó élménnyé grandiózus látomását. „Operájának” mondanivalóján még csak gondolkodni sem kellett, szó szerint elhangzik a fináléban: „Meghalunk mi is egyszer, de az extázis még tart. Kit érdekel a világvége, amíg a szívünk lánggal ég?” Ne féljünk, merjünk élni. Erre buzdít Ligeti.

Ezt a hangokba oltott kategorikus imperatívuszt Vajda Gergely magas karmesteri pulpitusáról higgadtan és meggyőzően szólaltatta meg. A Pannon Filharmonikusok valamennyi előadója hangbábossá lépett elő. Itt nem lehetett elbújni a színpadi látvány mögé, a koncertszerű előadás a zenekarból is főszereplőt faragott. Belehallgattam pár előadásba a koncert után, szinte mindegyik stilizáltabban szólaltatta meg a művet. Pannonék és Amadindáék a Nemzeti Énekkarral közösen felszabadították a mű nyers, vad ösztönvilágát, amire a kivétel nélkül nagyszerű énekesek hangilag és színészileg mind rátettek még egy lapáttal.

Timur Bekbosunov, Réti Attila, Nicholas Isherwood, Várhelyi Éva (előtérben Vajda Gergely)

Arno Raunig osztrák szopranista hisztérikus diktátor alakítása, Timur Bekbosunov sokszínű tenorja, Jennifer Yoon üvegrepesztő szopránja kétségtelenül az előadás leglátványosabb, feledhetetlen alakításai közé tartozott. Réti Attila démoni Nekrotzarja, Bányai Júlia érzéki Amandája érzékenyen egyensúlyozott szerep és valóság határmezsgyéjén. A fekete és fehér miniszter két hitelesen güggyent, hangilag is perfekt figurája (Matthias Raupach, Gerhard Karzel) akkor is hatott, amikor csak némán ültek a helyükön.

Ki hitte volna, hogy a hetvenes években írt, majd ’96-ban Ligeti által revideált mű ma ennyi aktuálpolitikai áthallásra ad lehetőséget? Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a közönség ilyen jól vette a lapot, és hogy a Le grand macabre csúcspontja nem zenei, sokkal inkább színházi pillanattá vált. Amikor a harmadik képben a diktátor idióta miniszterei kijelentik, hogy az alkotmány csak egy papír, a közönség spontán tapsviharban tört ki. Ez azért némi optimizmusra ad okot.

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Ki vezényelte a fent említett Ligeti-művet a Müpában?

A válaszokat beküldők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok programra (2013.06.15 16:00). A megfejtéseket 2013.06.02. 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen.

A tárgyba ezt írd: Figaro_ Nürnbergi nyereményjáték. A kisorsolt játékosok e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.