Pierre-Laurent Aimard több évtizede játssza Ligeti, Kurtág vagy akár Bartók műveit, és jó néhányszor hallgathattuk Magyarországon is a játékát. Az idén három egymást követő estén (május 10.,11.,12.) lép fel a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekarral. Műsoron egy kortárs finn zeneszerző, Kalevi Aho műve, valamint Bartók I. zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje. A BFZ-t ezúttal a finn karmester, Osmo Vänskä vezényli. A cikk végén jegyet nyerhetsz a koncertjére!

"Pierre-Laurent Aimard a fények és a színek zongoristája. Minden, amit játszik, letisztult lesz és élettel teli." – írta róla a Los Angeles Times kritikusa.

Ligeti György szerint pedig „Pierre-Laurent Aimard a kortárs zongoraművek legjelentősebb előadója. Kiemelkedő pozícióját technikai tudásának, rendkívüli érzékenységének, az árnyalatok kifinomult ábrázolásának köszönheti, valamint annak, hogy képes tökéletesen azonosulni az általa előadott művek szellemével.” 

Aimard 1957-ben született Lyonban neurológus apa és gyermekpszichiáter anya gyermekeként. 12 évesen a Párizsi Konzervatóriumba került, ahol Yvonne Loriod tanítványa lett, ami több szempontból is meghatározó élmény volt számára. Először is a zongoratanárnő anyáskodó szeretettel és hatalmas lelkesedéssel vette körül fiatal tanítványát. Az első év utáni nyáron meghívta egy londoni utazásra, Olivier Messiaen egyik művének ősbemutatójára, akinek művei nagy hatással voltak a gyerek Aimardra.

Másodszor, Aimard 15 évesen megnyerte a rangos Messiaen-versenyt, ami kitárta előtte a nemzetközi koncerttermek kapuit. Harmadszor pedig, egy életre elköteleződött a kortárs zene mellett. Előszeretettel szólaltat meg vadonatúj, még sosem játszott műveket, és nem riad vissza sem a szokatlan hangzástól, sem a technikai vagy zenei virtuozitástól.

Aimard mindig történeteket mesél. Belebújik a hangokba, eggyé válik velük, így közvetíti mindazt, ami bennük rejlik: örömöt, fájdalmat, bódulatot, meglepetést, varázslatot, humort. Aimard szerint a zongorista minden energiáját, az érzelmeit, az emlékeit, az intellektusát, a hitét arra fordítja, hogy kibontakoztassa a műben rejlő erőt, ami nem azt jelenti, hogy feláldozza a személyiségét, hanem, hogy hagyja: a mű vezesse őt, ne ő a művet.

Nem siette el a szólista karriert. 1976-tól kezdve 18 éven át a Pierre Boulez által alapított Ensemble InterContemporain zenekar zongoristája volt, miközben persze más jelentős dirigensekkel és zenekarokkal is dolgozott együtt. 40 évesen lépett színpadra először zenekar nélkül, mert úgy érezte, ehhez meg kell érnie. Rengeteg előadóművész van, állítja, de csak keveseknek van mondanivalója.

Itt Ligeti három etüdjét játssza, zseniálisan.

Nyerj jegyet a Müpába az Anat Cohen Quartet koncertjére!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Milyen versenyt nyert meg Pierre-Laurent Aimard 15 évesen?

A válaszokat beküldők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő Nők a horizonton - Anat Cohen Quartet (USA) (2013.05.17 19:30) programra. A megfejtéseket 2013.05.08. 12:00 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_ Anat Cohen nyereményjáték. A kisorsolt játékosok e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.