Minap kihirdették az angol Gramophone klasszikus zenei magazin 2013-as díjazottjait. Az elmúlt 12 hónapban megjelent, több mint 800 klasszikus zenei felvétel közül hatvanhatot válogattak ki, amelyekből aztán a nemzetközileg is elismert zsűri választotta ki a győzteseket. 

Kamarazene kategóriában Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán CD-je, a Bartók összkiadás hegedűre és zongorára írt szonátalemeze lett az első. Versenymű kategóriában Eötvös Péter lemezét értékelték a legtöbbre.

 Az 1923-ban alapított Gramophone-díj a legrangosabb elismerés, egyfajta „Klasszik-Oscar”, amit a komolyzene világában minden évben 21 kategóriában osztanak ki. 

„Számos felvétel készült Bartók szonátáiból, de a Kelemen-Kocsis páros lemeze kiemelkedik a sorból. Tűz, virtus, intenzitás, magabiztosság árad minden hangjegyből. Ennek a lemeznek saját klímája van” – írja lelkesen a Gramophone kritikusa.

Versenymű kategóriában Eötvös Péter lemezét értékelték a legtöbbre, melyen Patricia Kopatchinskaja hegedül, az Ensemble Modern és a Hesseni Rádió együttesét Eötvös Péter vezényli. Saját műve mellett Bartók 2. hegedűversenyét és Ligeti Hegedűversenyét vette lemezre a híres violinistával.

„Eötvös és Kopatchinskaja megközelítésmódja Bartók és Ligeti esetében is lenyűgözően új, intenzív, mozgalmas, a feszültséget merészen adagolják, ugyanakkor hagyják érvényesülni a darabok lírai vetületének finom árnyalatait” – lelkendezik a Gramophone kolumnistája.