Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit művelnek Bartókkal?

Takács-kvartett (fotó: Keith Saunders)

Csak egyszer hallható a Muzsikás és a Takács-kvartett világhírű Bartók-koncertje.

0 Tovább

Bartók fiatalkori önarcképe

Gwendolyn Masin / Fotó: Kotschy Gábor

Báj, gyermeki elfogulatlanság, művészi temperamentum, erőteljes muzikalitás és technikai bravúr. Ezekkel a szavakkal írták le anno Geyer Stefi (1888-1956) csodagyerek hegedűst, aki játékával már tizenévesen elbűvölte Európát, Amerikát, na és Bartók Bélát, aki megfestette zenei portréját. A magyar származású Gwendolyn Masinre kvázi ugyanazok a jelzők illenek, mint a fiatal Geyer Stefire. Nemrég kétszer is fellépett Bartók I. hegedűversenyével, egyszer a Müpában (Teddy Abrams vezényletével és a MÁV Szimfonikusokkal), másodszor a szombathelyi Bartók Teremben.

0 Tovább

Bartók volt Márquez kedvenc zeneszerzője

Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival búcsúztatták Márquezt Mexikóváros Szépművészeti Palotájában. A múlt héten elhunyt író nemcsak rajongott Bartók zenéjéért, de a magyar zeneszerző hatása a regényeiben is kimutatható.

0 Tovább

Bartók rockzenésznek sem utolsó

Lang Lang bebizonyítja, hogy Bartók és Prokofjev zenéjének vannak kapcsolódási pontjai a rockzenével.

0 Tovább

Gramophone-díjat kapott Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás közös Bartók-lemeze

Minap kihirdették az angol Gramophone klasszikus zenei magazin 2013-as díjazottjait. Az elmúlt 12 hónapban megjelent, több mint 800 klasszikus zenei felvétel közül hatvanhatot válogattak ki, amelyekből aztán a nemzetközileg is elismert zsűri választotta ki a győzteseket.

0 Tovább

Bartók reménytelen szerelme

Báj, gyermeki elfogulatlanság, művészi temperamentum, erőteljes muzikalitás és technikai bravúr. Mindez együtt Geyer Stefi (1888-1956), a csodagyerek hegedűs. Játékával már tizenévesen elbűvölte Európát, Amerikát, na és Bartók Bélát, aki megfestette zenei portréját. Egy nő arcképe: D-Fisz-A-Cisz.

0 Tovább

Ketten vezénylik Bartókot

Osmo Vänskä (Fotó:Ann Marsden)

Bár azóta már két koncerten is megfordultam, még mindig a BFZ vasárnapi hangversenyélménye dolgozik bennem. Kalevi Aho Mineája, Bartók Béla I. zongoraversenye, illetve Prokofjev Rómeó és Júlia balettzenéjének keresztmetszete szólalt meg Osmo Vänskä finn vendégkarmester keze alatt.

0 Tovább

Kékszakállú perverz nyeresége

Egymást követő három este mutatta be Fischer Iván a Budapesti Fesztivál Zenekar élén a Művészetek Palotájában Bartók Béla két remekét, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát. Utóbbiban a két szólista, Szántó Andrea és Perencz Béla minden idők legjobb sorspárosát alakította vasárnap este.

4 Tovább

Judit nem tud bejutni a férfiszívbe

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar december 9. és 11. között, három egymást követő estén szólaltatja meg Bartók Béla Kékszakállúját a Művészetek Palotájában. A címszerepet Perencz Béla, Juditot a mannheimi Nemzeti Színház kivételesen szép hangú mezzoszopránja, Szántó Andrea énekli. A művésznővel egy budapesti szálloda halljában beszélgettünk.

0 Tovább

Szeress, sohse kérdezz

Kedd este a Müpában az évadnyitó koncertet Kocsis Zoltán betegsége miatt Kovács János, a Magyar Állami Operaház első karmestere dirigálta. Beugrása frenetikusra sikeredett, Debussy Egy faun délutánja, illetve A tenger című "szimfóniája" után Bartók Kékszakállúját úgy szólaltatta meg, ahogy én még nem hallottam soha.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek