Takács-kvartett (fotó: Keith Saunders)

Csak egyszer hallható a Muzsikás és a Takács-kvartett világhírű Bartók-koncertje.

Vajon mi vonzotta Bartók Bélát a népzenéhez? A választ két világhírű együttes adja meg. A Kossuth-díjas Muzsikás és az idén negyven esztendős, Grammy-díjas Takács-kvartett állítja egymás mellé Bartók zenéjét és az autentikus népzenét - egyetlen este erejéig - a Művészetek Palotájában.

A kizárólag koncerten hallható produkció nagy sikerrel bejárta az Egyesült Államokat és Európát. Február 12-én, egyetlen este szólal meg a Művészetek Palotájában.

A Muzsikás specialitása

A műzene és az autentikus kárpát-medencei népzenék párosítása a Muzsikás együttes specialitása. 1998-ban jelent meg a londoni Royal Festival Hallban bemutatott Bartók-albumuk, amin a komponista hegedűduói hallhatók Alexander Balanescu hegedűművésszel.

Az egyes darabok köré szerkesztett népi dallamokkal felvázolták a Bartókot ihlető forrásokat is.

A Takács-kvartettet 1975-ben alapították  budapesti zeneakadémisták. A hosszú ideje Coloradóban működő vonósnégyes Bartók zenéjének tolmácsolásával vívtak ki maguknak komoly elismerést a világban.

A parasztzene, Bartók fő ihlető forrása, a szerző műveiben előbb közvetlen módon, rendszerint változatlanul átvett dallamok formájában volt jelen.

Az inspiráció azonban a későbbiekben sokkal rejtettebbé, esetenként utalásszerűvé vált, sőt alkalmanként az is előfordult, hogy Bartók saját maga által komponált, fiktív népi dallamokból építkezett.

Muzsikás (fotó: Opitz Tamás)

A duók, vonósnégyesek, táncfeldolgozások és az eredeti népdalok, hangszeres népzenék kapcsolata tehát soha nem tapasztalt intenzitással és változatossággal jelenik meg ezen a koncerten.

A két együttes produkciója óriási sikert aratott az Amerikai Egyesült Államok és Európa patinás koncerthelyszínein, többek között a New York-i Carnegie Hallban is.