Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lehet úgy élvezni Ligetit, mint Mozartot?

Fotók: Posztós János

Rácz Zoltán, az Amadinda ütősegyüttes frontembere, az est házigazdája, karmestere a maga lelkes stílusában berobog a színpadra, és elmeséli a Ligeti teljes életművét feldolgozó előadássorozat kilencévnyi kulisszatitkait. A 2006-ban indított koncertciklus ezzel az estével a végéhez ért. Soha ennél jobb befejezést.

0 Tovább

Ez garantáltan fájni fog

Május 7-én befejeződik a Művészetek Palotája egyik legjelentősebb, 2006-ban indított koncertciklusa, amely az elmúlt évek során Ligeti György, a 20. század világszerte elismert magyar zeneszerzőjének életművét mutatta be.

0 Tovább

Mit keres Barber Adagiója egy Ligeti-lemezen?

A közelmúltban jelent meg az ECM Records kiadásában a Keller Kvartett legújabb lemeze. A korongon Ligeti György I. és II. vonósnégyese között nagyon oda nem illő darab, Samuel Barber szomorú slágere, az Adagio from String Quartet (op.11) ver hidat. Vagy inkább árkot ás?

0 Tovább

Gramophone-díjat kapott Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás közös Bartók-lemeze

Minap kihirdették az angol Gramophone klasszikus zenei magazin 2013-as díjazottjait. Az elmúlt 12 hónapban megjelent, több mint 800 klasszikus zenei felvétel közül hatvanhatot válogattak ki, amelyekből aztán a nemzetközileg is elismert zsűri választotta ki a győzteseket.

0 Tovább

Az alkotmány csak egy papír

A miniszterek: Matthias Raupach és Gerhard Karzel (Fotók: Művészetek Palotája)

Ligeti György (1923-2006) idén lenne 90 éves. A Művészetek Palotájában a minap Le grand macabre című operájának koncertszerű bemutatójával emlékeztek az egyik legnagyobb hatású zeneszerzőnkre. A Müpa és a Neue Oper Wien közös produkciója fergeteges tapsvihart aratott. Végre felnőttünk a kortárs zenéhez.

0 Tovább

Fények és színek zongoristája

Pierre-Laurent Aimard több évtizede játssza Ligeti, Kurtág vagy akár Bartók műveit, és jó néhányszor hallgathattuk Magyarországon is a játékát. Az idén három egymást követő estén (május 10.,11.,12.) lép fel a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekarral. Műsoron egy kortárs finn zeneszerző, Kalevi Aho műve, valamint Bartók I. zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje. A BFZ-t ezúttal a finn karmester, Osmo Vänskä vezényli. A cikk végén jegyet nyerhetsz a koncertjére!

0 Tovább

Magyar zeneszerzők albuma a Grammy-díjasok között

Múlt hétvégén adták át Los Angelesben a 2013-as Grammy-díjakat. Az ünnepélyes díjátadón csak az aktuális popsztárok villoghatnak, a klasszikus zenei díjakat az interneten teszik közzé. Idén három magyar jelöltért is izgulhattunk, végül sajnos egyikük sem lett befutó, viszont van egy magyar vonatkozású nyertes: Kim Kashkashian, örmény származású amerikai brácsaművész Kurtág-Ligeti albuma lett az év legjobb szólóhangszeres felvétele.

0 Tovább

Kortárs zene, nem fog fájni

Zygmunt Krauze, Ligeti György, Andrzej Krzanowski, Witold Lutoslawski zenéi szólalnak meg január 26-án este a Művészetek Palotájában rendezett kortárs Mini-Fesztiválon, a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar tolmácsolásában. A karmester az osztrák Ernst Kovacic, aki a karmesteri pálca mellett a hegedűvonót is köztudottan igen profin forgatja.

0 Tovább

Három magyar jelölt a Grammy klasszikus zenei kategóriáiban

A Budapest Music Center (BMC) Ligeti-cd-je, a Budapesti Fesztiválzenekar legújabb Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban.

1 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek