A Budapest Music Center (BMC) Ligeti-cd-je, a Budapesti Fesztiválzenekar legújabb Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban.

A legjobb kórusművek kategóriában jelölték a Ligeti György Requiem, Apparitions, San Francisco Polyphony című kompozícióit tartalmazó, a BMC gondozásában megjelent cd-t. A lemez már több rangos díjat elnyert megjelenése óta, többek között a német lemezkritikusok díját 2011-ben és a neves Echo Klassik díjat is. Az albumon Barbara Hannigan, Susan Parry, a WDR Sinfonieorchester Köln, a WDR Rundfunkchor Köln és az SWR Vokalensemble Stuttgart szólaltatja meg a műveket Eötvös Péter vezényletével.

A legjobb zenekari előadás kategóriában jelölték a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Channel Classics holland kiadó legfrissebb kiadványát, amelyre Gustav Mahler I. szimfóniája került Fischer Iván vezényletével.

Szóló hangszeres előadás kategóriában Schiff András zongoraművészt jelölték Bach Das Wohltemperierte Clavier című művének az ECM New Series sorozatában megjelent felvételéért - olvasható a Grammy-díj honlapján.

A világ legfontosabb zenei elismerését odaítélő amerikai szakmai szervezet, a Recording Academy a 2013-as Grammy-díjak jelölésekor a 2011 októbere és 2012 szeptembere között kiadott lemezeket veszi figyelembe. A Grammy-díjak ünnepélyes átadása 2013. február 10-én lesz Los Angelesben.

MTI

Kövesd a Figarót a Facebookon is!