Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lovaggá ütik Schiff Andrást

A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, Újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. Idén Schiff András zongoraművész is megkapta a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangot.

0 Tovább

Schiff András hiányolja a civil kurázsit

Schiff András a minap koncerttel ünnepelte 60. születésnapját a londoni Wigmore Hallban. A BBC Világszolgálata ez alkalomból interjút közölt a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, aki kijelentette, még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra.

2 Tovább

Schiff András a Steinway-globalizmus ellen

Mostanában a legizgalmasabb magyar vonatkozású lemezek az ECM Records kiadásában jelennek meg. A legutóbbin Schiff András Ludwig van Beethoven kései zongoradarabjait prezentálja. Az album két lemezt tartalmaz és mindkettő főszereplője a Diabelli-variációk (op. 120). Miért játssza el kétszer Schiff András ugyanazt a művet egy albumon? Komoly oka van.

0 Tovább

A hangszeres vámszabályok ellen tiltakoznak

Nem olyan egyszerű hangszerrel járni a világot. Ahhoz, hogy egy művész átléphesse a határt a munkaeszközével, a bürokrácia és a paragrafusok dzsungelén kell átverekednie magát. Nyílt levélben tiltakoznak a zenészek a hangszereket érintő vámszabályok ellen.

1 Tovább

A hangszer elveszti nemi identitását

Fotó: Nadia F. Romanini

Johann Sebastian Bach Wohltemperiertes Klavierja (BWV 846-869) 48 prelúdium- és fúgagyűjteménye két könyvben, amolyan korabeli bartóki Mikrokozmosz, amely messze túlnőtt zongorapedagógiai szerepkörén. Akárcsak a Goldberg-variációk, megkerülhetetlen minden komoly pianista számára. Schiff Andrásnak olyan fontos, hogy pályafutása során már másodszor játszotta lemezre. Az ECM Records kiadásában nemrégiben megjelent négykorongos album mérföldkő a mű interpretációtörténetében. Nem csoda, hogy Grammy-díjra jelölték.

0 Tovább

Három magyar jelölt a Grammy klasszikus zenei kategóriáiban

A Budapest Music Center (BMC) Ligeti-cd-je, a Budapesti Fesztiválzenekar legújabb Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban.

1 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek