Schiff András a minap koncerttel ünnepelte 60. születésnapját a londoni Wigmore Hallban. A BBC Világszolgálata ez alkalomból interjút közölt a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, aki kijelentette, még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra.

Az interjúban - amelyet a külföldre sugárzó BBC World Service tűzött műsorra két részben, Schiff András annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországon "enyhén szólva nem mennek jól a dolgok".

Hozzátette, nemcsak a jelenlegi kormány aggasztja, hanem az is, hogy Magyarországon "nagyon kevés a civil kurázsi, az emberek félnek attól, hogy felemeljék szavukat".

A művész felidézte Horthy Miklós budapesti szobrának felavatását. Schiff András szerint Horthy nem államférfi volt, hanem zsidóellenes törvényekért felelős háborús bűnös, aki végignézte félmillió zsidó deportálását a náci haláltáborokba.

A riporter, Tim Franks kérdésére, hogy miért Londonban és nem Magyarországon tartotta a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncertjét, Schiff András kijelentette, még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra.

A BBC riportere azzal érvelt, hogy a kormány és a szélsőjobb magyarországi ellenzőinek támogatást nyújthatna egy ilyen világhírű ellenzéki művész megjelenése az országban. Schiff András erre azt válaszolta, névtelen emberek az interneten megfenyegették, hogy ha visszatér Magyarországra, mindkét kezét levágják. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a keserűség vagy a gyűlölet beszél belőle, inkább az aggodalom.

A zongoraművészt 60. születésnapján, szombaton a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával tüntették ki a brit fővárosban, a Wigmore Hallban.

Forrás: MTI