Múlt hétvégén adták át Los Angelesben a 2013-as Grammy-díjakat. Az ünnepélyes díjátadón csak az aktuális popsztárok villoghatnak, a klasszikus zenei díjakat az interneten teszik közzé.  Idén három magyar jelöltért is izgulhattunk, végül sajnos egyikük sem lett befutó, viszont van egy magyar vonatkozású nyertes: Kim Kashkashian, örmény származású amerikai brácsaművész Kurtág-Ligeti albuma lett az év legjobb szólóhangszeres felvétele.  

A szólóénekes kategóriában Renée Fleming Poèmes című albumát díjazták, amelyen Ravel, Messiaen, valamint a 97 éves Henri Dutilleux négy dalát énekli, amelyeket a komponista kifejezetten Fleming hangjára írt. Erről a hangról mondta annak idején az idős Solti György, hogy „szerelmi viszonyba került vele”.

A legjobb operafelvétel díját a James Levine- és Fabio Luisi-féle A Nibelung Gyűrűje-dvd söpörte be Robert Lepage nagy szenzációt kiváltó (pro- és kontra) high-tech rendezésében.

A szólisták között olyan formátumokat találunk, mint Deborah Voigt (Brünnhilde), Eva-Maria Westbroek (Sieglinde), Bryn Terfel (Wotan), Jonas Kaufmann (Siegmund), Mojca Erdmann (erdei madár).  

A legjobb zenekari felvétel díja idén a San Franciscó-i Szimfonikusokat illeti, akik Michael Tilson Thomas vezényletével John Adams (1947-es születésű amerikai posztminimalista zeneszerző, aki leginkább politikai tematikájú operáival hívta fel magára a figyelmet; pl. őt kérték fel a New York-i Filharmonikusok, hogy zenét komponáljon az ikertornyok elleni terrortámadás emlékére) Harmonielehre, illetve Short Ride in a Fast Machine című művét adták ki lemezen.

Kim Kashkashian 1999-es magyar vonatkázású lemezét idézzük.