Zygmunt Krauze, Ligeti György, Andrzej Krzanowski, Witold Lutoslawski zenéi szólalnak meg január 26-án este a Művészetek Palotájában rendezett kortárs Mini-Fesztiválon, a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar tolmácsolásában. A karmester az osztrák Ernst Kovacic, aki a karmesteri pálca mellett a hegedűvonót is köztudottan igen profin forgatja.

A Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekart 1978-ban alapították, a híres barokk Wrocławi Egyetem még híresebb terméről kapta a nevét. Első koncertjüket 1979 áprilisában adták, azóta valamennyi nagy klasszikus megszólalt rajtuk keresztül. Híres felvételeik közé tartozik az a Rossini-árialemez, amelyen a különleges hangszínű, nálunk is ismert lengyel contra altot, Ewa Podlest kíséri az együttes. A klasszikusok mellett őket tartják a kortárs lengyel zene leghitelesebb tolmácsolóinak. Clemens Domini, a Musicweb International kolumnistája így írt róluk, miután meghallgatta velük Lutoslawski 13 vonósra írt prelúdiumok és fúgáját: „Játékuk elképesztően intenzív, a kamarazenélés minden szikrájával és drámai kontrasztjával. A vonósok úgy játszanak, mintha a barokk zene korhű előadásainak stílusát lesték volna el, kevesebb vibrátóval és kristálytiszta hangszínnel.”

Bár a kortárs zenének manapság csekély számú a közönsége, épp ezek a művek a leginkább alkalmasak arra, hogy a klasszikus zenén szocializált közönség soraiból minél többeket hódítson meg magának. Ezek nem elvont muzsikák, talán egy kicsit nagyobb figyelmet és elmélyülést kívánnak, de a hallgató részéről belefektetett plusz munkát többszörösen meghálálják. Csak ki kell próbálni, nem fog fájni.

Egy kis ízelítő, kedvcsinálónak Lutoslawski 13 vonósra írt művéből.