Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha így tud beszélni a test, feleslegesek a szavak

Zsadon Flóra (Potifárné) és Horváth M. Gergő (József)

fotók: Posztós János / Művészetek Palotája

A 2-es villamos Millenniumi megállójában egy kockaszemüveges zenekritikus azt üvölti a mobiljába, hogy Juronics Tamás koreográfiájától föláll a szőr a hátán. Szerinte a koreográfus meghamisította a sztorit, túl modernre vette a figurát, ráadásul a József-legendának semmi köze semmiféle megváltáshoz. Kocsis meg csak önmagát adta, de nem Strausst.

0 Tovább

Richard Strauss, a mókamester

Idén ünneplik Richard Strauss születésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalamból szombaton a Nemzeti Filharmonikusok a német komponista két ritkán játszott művét, Aus Italien (Itáliából) című szimfonikus költeményét és Az úrhatnám polgár című szvitjét szólaltatja meg Kocsis Zoltán vezényletével, Kelemen Barnabás (hegedű) és Bizják Dóra (zongora) szólójával. Nyerj jegyet a Müpába!

0 Tovább

Kocsis új világot teremtett

Fotó: Nemzeti Filharmonikusok

Volt régen a Decca lemezkiadónak a Legendary Performances sorozata nagy nevekkel (Reiner, Kleiber, Solti, Karajan) és máig ható, valóban ihletett előadásokkal. Kocsis Zoltán szombat esti Dvořák-interpretációja méltó lenne rá, hogy felvegyék a halhatatlanok sorába.

2 Tovább

A lábán ragadt a vödör

Rúni Brattaberg / fotók: Művészetek Palotája

Ha egy vígoperán nem lehet nevetni, akkor zavar támad. Richard Strauss A hallgatag asszonyának csütörtöki bemutatóján az első összehangolt kacarászás a II. felvonás végén jelentkezik. Az is a zenének és a nyugalmazott admirálist alakító Rúni Brattabergnek, és nem Anger Ferenc ingerszegény rendezésének köszönhető.

0 Tovább

Kocsis szóra bírja A hallgatag asszonyt

Október 10-én és 12-én mutatja be Kocsis Zoltán a Müpában Richard Strauss A hallgatag asszony című fergeteges vígoperáját. Ne csodálkozzunk azon, ha egy hihetetlenül bonyolult részleten elsősorban röhögünk. A hallgatag asszony humora ugyanis közelebb van a Monty Pythonéhoz, mit gondolnánk.

0 Tovább

Zsákutca volt-e Schönberg zenéje?

Kétségtelenül vannak kellemesebb, könnyebben emészthető zenék Schönberg dodekafóniájánál. Nem az a hátvakargatós, érzékzsibbasztó hangulatzene, amit az ember minden este altatónak használ. Mégis: Schönberg nem egyenlő a tizenkétfokú rendszerrel. Schönberg későromantika és atonalitás, hagyomány és forradalom, bravúros teoretikus rendszer és - különösen kései műveiben - felkavaró létélmény.

0 Tovább

Gramophone-díjat kapott Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás közös Bartók-lemeze

Minap kihirdették az angol Gramophone klasszikus zenei magazin 2013-as díjazottjait. Az elmúlt 12 hónapban megjelent, több mint 800 klasszikus zenei felvétel közül hatvanhatot válogattak ki, amelyekből aztán a nemzetközileg is elismert zsűri választotta ki a győzteseket.

0 Tovább

Kocsis falakat emelt

Fotók: Nemzeti Filharmonikusok/Kallos Bea

Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal és felfedezettjével, a tehetséges pianistával, Gyenyisz Kozsukinnal adott koncertet a Müpában. Brahms II. B-dúr zongoraversenye (Op. 83) és Enescu II. A-dúr szimfóniája (Op. 17) szerepelt a programban.

0 Tovább

Strauss pont olyan, mint Tarantino

Fotó: Művészetek Palotája-Pető Zsuzsa

Utolsó operájával Richard Strauss pontot tett a műfaj akkor 350 éves történetének végére. A Capriccio az opera keserédes, parodisztikus hattyúdala. Aki a hétfői bemutatóról lemaradt, csütörtökön (március 14.) még bepótolhatja. Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok élén egy tucat szuper énekessel igazi színházi élményben részesíti a közönséget. Emellett pár kérdésünkre is válaszolt.

1 Tovább

Diótörő visszatér

Csajkovszkij Diótörője hálás karácsonyi darab, egyrészt mert konkrétan karácsonykor játszódik, másrészt látványos és pszichológiailag árnyalt zenéje széles közönséget vonz, amolyan "kicsiknek és nagyoknak egyaránt" szóló mese. A Művészetek Palotájában december 22-én az ünnepi örömet az is fokozza, hogy Kocsis Zoltán, sikeres felépülése után, most lép először nyilvánosság elé az NFZ élén.

0 Tovább
«
12

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek