Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bach-virrasztás babzsákon a Müpában

A Müpa huszonnégy órás "Bach-virrasztást" tart. Március 21-én lesz 330 éve, hogy megszületett a barokk zene legjelentősebb hatású komponistája, Johann Sebastian Bach.

0 Tovább

Eltört a karmester pálcája

Sir Simon Rattle
fotó: Posztós János / Művészetek Palotája

Van abban valami emblematikus, ahogy az első pár taktus után elszáll Sir Simon Rattle karmesteri pálcája. Bár nem szántszándékkal teszi, mint Prospero Shakespeare Viharában, de suhint, törik, aminek törnie kell, és ugyanúgy üres csonk marad a kezében. Pár ütemet pálca nélkül vezényel, aztán egy ügyes, a ritmus rajzába belekomponált mozdulattal előránt egy újabb pálcát a legközelebbi vonós kottatartójából. Mindig van másik.

2 Tovább

Gardiner sorstalanította az ötödik szimfóniát

Fotó: Kotschy Gábor/ Művészetek Palotája

Valamennyi lemezét ismerem a historizmus hőskorától máig, és élőben is jó párszor hallhattam. Mondhatnám, Gardineren nőttem fel. Tőle mindig az volt a természetes, ahogy a műveket szokatlan módon, gyorsabb tempóval, frissebb szemlélettel, sokszínűbb artikulációval tálalja. Hányszor megvolt ez az élmény: na, ezt így még soha nem hallottam! Gardiner ezúttal önmagát is felülmúlta.

1 Tovább

Fischer Ivánnak mindig van egy jó dobása

A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms 3. és 4. szimfóniájával beutazta Európa legizgalmasabb nyárvégi fesztiváljait. Óriási siker mindenhol, Londontól Milánóig. Több teltházas koncert a Royal Albert Hallban, illetve a Scalában. Végre a Müpában is hallhattuk őket.

0 Tovább

A Király utcában épül a berlini fal

Msztyiszlav Rosztropovics, a csellókirály

A Budapesti Fesztiválzenekar falat épít, hogy aztán lebonthassa. A történelmi gesztussal a csellistakirályra, Rosztropovicsra is emlékezik.

0 Tovább

Fischer Iván: Nagy szükségünk van Európára

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája (Müpa) másodszor rendezi meg közösen a Bridging Europe - Európai Hidak művészeti fesztivált szeptember 10 és 16. között, ahol ezúttal a német kultúra kerül reflektorfénybe. Egy fesztivál, ahol egyszerre találkozhat Brahms és Tony Lakatos zenéjével.

0 Tovább

Szorosabbra fűzte kapcsolatát a Zeneakadémia, az Opera és a Müpa

Háromoldalú intézményi keret-megállapodást írt alá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház és a Művészetek Palotája.

0 Tovább

Beethoven 9. szimfóniája egy kéjgyilkos látomása

A MÜPA elhatározta, hogy kiműveli a közönségét. A Rózsavölgyi Kiadóval közösen zenei könyvsorozatot indított útjára. A pofás kis könyvecskék az Oxford University Press Very short introduction (Nagyon rövid bevezetés) köteteinek magyarításai. A sorozatot indító darab Zene címmel jelent meg, Nicholas Cook, a Cambridge-i Egyetem zenetörténet-professzorának tollából, Fazekas Gergely zenetörténész remek fordításában.

0 Tovább

Perverz kukkolók voltunk

Kevés művész akad, aki ilyen látványosan negligálja a közönségét, mint Szokolov, mégis olyan, mintha a rokonunk volna. Kritika.

0 Tovább

Befogadtak minket az elit klubba

"A Müpa Közép-Európa vezető zeneművészeti központjává nőtte ki magát, befogadtak bennünket az elit klubba" - mondta Káel Csaba igazgató az intézmény 10. jubileumi évadát meghirdető sajtótájékoztatón. Világsztárokkal és világhírű magyar művészekkel, fesztiválokkal, új bérletsorozatokkal és számos újdonsággal ünnepel a Művészetek Palotája.

0 Tovább
«
12345

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek