„A Müpa Közép-Európa vezető zeneművészeti központjává nőtte ki magát, befogadtak bennünket az elit klubba” – mondta Káel Csaba igazgató az intézmény 10. jubileumi évadát meghirdető sajtótájékoztatón. Világsztárokkal és világhírű magyar művészekkel, fesztiválokkal, új bérletsorozatokkal és számos újdonsággal ünnepel a Művészetek Palotája.

A Művészetek Palotája 2005. március 14-én nyitotta meg kapuit, fennállásának egy évtizedes jubileumát a 2014/15-ös évadban ünnepli. Az elmúlt több mint kilenc évben a Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként vendégül látta a világ leghíresebb komoly- és világzenei, valamint jazzművészeit és együtteseit, számos operát és kortárs produkciót mutatott be. 2014-től központi szerepet kapott a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest – Kortárs Művészeti Fesztivál létrehozásában is.

A szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei lépnek fel a Müpa pódiumán. Megint jön Sir Simon Rattle, Beethoven 9. szimfóniáját és Kurtág egyik művét vezényli. Jön John Eliot Gardiner szintén Beethovennel, illetve Berliózzal. Lesz régizene fesztivál és jön Philippe Herreweghe Bach h-moll miséjével, Fischer Ádám pedig Haydn A teremtés oratóriumával. De Brahms csodás Német requiemjét is megkapjuk Helmuth Rillinggel a karmesteri dobogón. És ezek csak a mi kedvenceink, akiket kiemeltünk.

Most júniusban megint lesznek Wagner Napok, Fischer Ádám, a Duna-parti Bayreuth művészeti vezetője azt üzeni: „Azért jöjjön Budapestre a nemzetközi közönség, mert itt úgy hallhatja Wagnert, ahogy máshol nem!”

A jubileumi évad művésze Ránki Dezső, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész lesz, aki szólóestet és nagyzenekari koncertet is ad, egy különleges hangversenyen pedig felesége, Klukon Edit mellett fiuk, Fülöp is bekapcsolódik a közös muzsikálásba. Az Évad zenekara az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes, ünnepi koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel.