A Sanghaji Kínai Zenekar Amszterdam, Bécs, Berlin és Peking hangversenytermei után érkezik Budapestre január 26-án, a legfontosabb kínai ünnep, a holdújév alkalmából. Az együttes habkönnyű koncertet ad a Müpában a híres karmester, Vang Fu-csien vezényletével.

A holdújév (tavaszünnep) a legfontosabb esemény Kínában, illetve azokban az országokban, amelyekben jelentős kínai népesség él (Hongkongban, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken), de a hazájuktól távol szakadt kisebb kínai közösségek életében is fontos szerepet játszik.

2015 a kínai asztrológia szerint a kecske éve, amely a művészetek, az alkotás és a képzelőerőt tekintve a tizenkét állatövi jegy közül a legszerencsésebb.

Vang Fu-csien, az előadás karmestere a Sanghaji Operaház művészeti igazgatója, valamint egykori alma matere, a Sanghaji Konzervatórium professzora.

Vang Fu-csien

Sok híres művésszel és zenekarral dolgozott már együtt Kínában és külföldön. A szimfóniák és az opera világában egyaránt otthonosan mozog.

A Müpában megszólaló művek szerzői között ott van a manapság egyik legnépszerűbb fiatal zeneszerző, Jiang Ying is, aki csupán néhány éve, 2010-ben végzett Sanghajban, de munkásságát már most ajnározzák a kritikusok.

Számos díjjal jutalmazták, Sárkánytotem és Selyemút című művei kortárs nagyzenekari „slágerekké” váltak. A Pekingi Központi Konzervatórium professzora, Liu Jüan munkáival ugyancsak megismerkedhet a magyar közönség.

Az este folyamán Szu Csang szólaltatja majd meg a ku-cseng nevű, fából készült hangszert, amely az egyik legősibb citeraféle Kínában. Szu Csang a ku-cseng egyik igazi mestere. Változatos játékstílusát ugyanúgy kamatoztatni tudta a kínai népzenei műveket játszó The ViVA Girls oldalán, mint az úttörő japán elektronikus zenei producerrel, a Grammy-díjas Kitaróval.

Az est során, a modern és hagyományos kínai és nyugati (valamint más, például indiai) elemeket egymás mellett felsorakoztató repertoárban felcsendül majd a Tavaszi ünnepi nyitány, amely Kínában a legmeghittebb ünnep legjellemzőbb szimbóluma.