Msztyiszlav Rosztropovics, a csellókirály

A Budapesti Fesztiválzenekar falat épít, hogy aztán lebonthassa. A történelmi gesztussal a csellistakirályra, Rosztropovicsra is emlékezik. 

25 évvel ezelőtt Berlint még fal választotta ketté. Európa és az itt élő emberek mindennapjai most is falakkal vannak tele, de ezen a Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotájával karöltve a maga eszközeivel megpróbál változtatni.

Szeptember 1. és 9. között a Gozsdu udvarban bárki megoszthatja a gondolatait arról, hol látna inkább hidakat a megosztó falak helyett. A passzázs Király utca felőli oldalán a BFZ felállította a berlini fal egy darabjának mását, amelyre bárki felírhatja üzenetét.

Szeptember 9-én 18 órakor zenéléssel egybekötött program keretében lebontják a falat. A Fesztiválzenekar kamaraprodukciójával, és Sonia Wieder-Atherton csellóművész vendégjátékával kezdetét veszi a Bridging Europe Fesztivál.

A zenei programmal a BFZ arra a történelmi gesztusra is emlékezik, amikor az egyik legnagyobb csellóművész, Msztyiszlav Rosztropovics 1989. november 11-én, két nappal a berlini fal leomlása után egy kölcsönkért széken adott rögtönzött koncertet.

Ennek a gesztusnak az erejét szeretnék kölcsönözni a Bridging Europe Fesztiválnak, melynek legfontosabb üzenetét Fischer Iván zeneigazgató így fogalmazta meg:

„Amikor az európai családhoz tartozást vállaltuk, döntöttünk, hogy egy közösség tagjai leszünk. Ez nem önző nemzetek egymással marakodó, alkudozó fóruma, hanem egymást tisztelő, szerető nemzetek családja. Ezért tennünk is kell valamit!”

Ossza meg gondolatait, írja fel a Gozsdu udvarban felépített falra, és csatlakozzon a fesztiválhoz!