A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms III. és IV. szimfóniájával, illetve egy osztrák-magyar műsorral utazta körbe Európa legizgalmasabb nyárvégi fesztiváljait.

A Budapesti Fesztiválzenekar túl van az évad első európai turnéján, melynek során elsöprő sikert aratott Londonban, Locarnóban, San Sebastianban, Torinóban és Milánóban is. A kritika szuperlatívuszokban számolt be a zenekar koncertjeiről, melyekbe Fischer Iván ez alkalommal valódi újdonságot csempészett.

A turné legfontosabb állomása London volt, ahol a zenekar az 1895-ben alapított Promenád fesztivál (BBC Proms) közel hatezres közönsége előtt adott egymás után két teltházas koncertet a Royal Albert Hallban. A koncertet a BBC Rádió élőben közvetítette, melyet itt A The Guardian beszámolója szerint a BFZ koncertjei a legnépszerűbbek között voltak a jegyeladások alapján.

Egy emberként lélegeznek a muzsikusok

A brit lapok lélegzetelállító előadásról, elképesztő érzékenységről, mély koncentrációról és tökéletes egységről írtak. A The Times cikke pompás, tündöklő zenekarként írta le a Fesztiválzenekart, melyben egy emberként lélegeznek a muzsikusok.

Bár a nemzetközi szimfonikus zenekarok hangzása egyre inkább hasonlít egymáshoz, a Fesztiválzenekar különleges hangon szól – írta a The Evening Standard kritikusa, aki szerint Fischer Iván csodákat ér el a zenekarral.

Mindneki énekeljen!

Ezt bizonyítja az is, hogy az egységes hangzás mellett a másik fontos részlet, amire az összes kritika kitért, hogy ráadásként a Fesztiválzenekar tagjai letették hangszerüket, kórussá alakultak, és Dvorak-, illetve Brahms-dalokat énekeltek.

Fischer Iván ezen a turnén arra kérte a zenekart, hogy kezdjenek új életet, és énekeljenek rendszeresen. „Miért? Mert az embereknek énekelniük kell. Anyák énekeljenek kisbabáiknak, gyerekek csatlakozzanak gyerekkórusokhoz, a felnőttek pedig fedezzék újra fel ezt a csodálatos kommunikációs eszközt. Nekünk most példát kell mutatnunk, hogy érzékeltessük: a félelmeket, gátlásokat le lehet győzni".

A milánói Scala meghódítása

A zenekar London után az „olasz Svájcban”, Locarno több száz éves templomában, a Chiesa di Francescóban muzsikált a 69. Settimane Musicali di Ascona fesztivál alkalmából, majd San Sebastianban, az Atlanti-óceán partján adta elő műsorát a 75 éves Musika Hamabostaldia fesztiválon.

A turné méltó lezárása volt, hogy világszerte elismert muzsikusaink Olaszország egyik legfontosabb komolyzenei fesztiválja, a MITO nyitányaként Torinóban játszhattak, majd a milánói Scalát is meghódíthatták. A zenekar életében ez volt az első alkalom, hogy a Scalában muzsikált, ahol ez alkalommal megjelentek Lombardia és Róma vezető politikusai is. Az eseményt a milánói polgármester által szervezett fogadás zárta.

***

Nyerj jegyet a Müpába!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Milyen dalokat énekelt a BFZ a turné során?

A válaszokat beküldők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki a Müpában megrendezésre kerülő A Kelemen Kvartett és Perényi Miklós programra (2014.10.01 19:30).

A megfejtéseket 2014.09.15 23:59 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mail címen. A tárgyba ezt írd: Kelemen_Kvartett nyereményjáték. A válaszlevélbe kérjük tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed.

A kisorsolt játékosokat e-mailes értesítést kapnak, amelyben egy linkre kattintva regisztrálhatnak a jegyekért, amelyet a Müpában az előadás napján vehetnek át az e-mailben ismertetett módon.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.