Plaido Domingo, Gustavo Dudamel és Quincy Jones után idén Fischer Iván kapta meg életművéért az Abu-Dzabi Fesztivál művészeti díját.

 

2015-ben Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója kapta meg az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját, amelyet minden évben olyan művészeknek ítélnek oda, akik kiemelkedően sokat tesznek a kultúráért és a művészetekért.

A leglátnokibb

A díj átadásakor kihangsúlyozták, hogy Fischer Iván a világ egyik leglátnokibb, legsikeresebb zenekarvezetője. Szintén kiemelték azokat a világszinten újító koncertformákat, amiket eddigi pályafutása során bevezetett (Kakaókoncert, Titokkoncert, különleges szcenírozott operarendezések).

A díjat az Abu Dhabi Music & Arts Foundation, a művészeteket támogató független, non-profit szervezet ítélte oda. Az elismerést az Egyesült Arab Emírségek kultúráért, ifjúságért és közösségfejlesztésért felelős minisztere, a fesztivál fővédnöke, Nahayan Mabarak Al Nahyan sejk adta át Fischer Iván legújabb operarendezése, A varázsfuvola helyi bemutatója előtt.

Fischer Iván olyan nemzetközi hírességek után kapta meg a díjat, mint Placido Domingo, Gustavo Dudamel, Quincy Jones vagy José Antonio Abreu.

A Budapesti Fesztiválzenekar több mint harmincéves fennállása óta először koncertezett Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A fesztiválra a világ legjobb zenekarait, szólistáit és produkcióit hívják meg az Emirates Palace luxusszálloda hangversenytermébe, az Auditoriumba. Céljuk, hogy bemutassák és közelítsék egymáshoz Kelet és Nyugat kultúráját. 

Mi itt írtunk a Fischer-féle Varázsfuvoláról.

A zenekar turnéjáról megjelent fontosabb kritikák:

The Magic Flute makes for a charming night at the opera

Budapest Festival Orchestra charms Abu Dhabi

Behind the scenes of The Magic Flute at Emirates Palace

Abu Dhabi Festival: pianist Leif Ove Andsnes gives thrilling performance at Emirates Palace

The brilliance behind Budapest Festival Orchestra’s production of The Magic Flute

Juan Diego Flórez’s standout Abu Dhabi Festival show capped by a stirring finalé