Március utolsó vasárnapján a Fesztiválzenekartól lesz hangos Pécs városa: napközben zenetanítás a középiskolában és utcai kamarakoncertek városszerte, délután gyermekopera gyerek énekesekkel gyerekeknek a Palatinus Hotel Bartók termében, este Haydn-Mozart Plusz hangverseny a Kodály központban. A BFZ házhoz viszi a zenét.

A Budapesti Fesztiválzenekar egy-egy vidéki koncerthez kapcsolódóan nemegyszer „megszállta” és elárasztotta már muzsikával az esti hangversenyek helyszínéül szolgáló városokat. Most, a BFZ bekopog programsorozat keretében a muzsikusok a pécsi művészeti szakközépiskola fiatal zenésznövendékeit tanítják zenélni, egy csoport zenész pedig szétszéled a városban, és hol itt, hol ott rögtönzött koncertet ad a járókelőknek.

A gyerekeknek szóló Brundibár operát sem most adják elő első alkalommal a Fesztiválzenekar muzsikusai és a Budapesti Énekes Iskola növendékei: Hans Krása operája számtalan budapesti iskolában sikert aratott már. A szívbemarkoló történet a terezini gettóban játszódik, a gonosz verklis és a védtelen, anyjukon segíteni akaró gyermekek történetét meséli el. Szerzője és eredeti előadóinak többsége az auschwitzi gázkamrában fejezte be életét valamikor 1944 októberében. A gyermekopera Pécs után Kecskeméten és Budapesten, majd pedig Győrben lesz látható.

A felnőtteknek szóló esti zenekari koncertek Pécsett és Kecskeméten is a bécsi klasszikusokat idézik fel: a programon Haydn, Beethoven és Mozart művei. A szólista, Finghin Collins, Írország egyik legkeresettebb zongoraművésze, aki fiatal kora ellenére a Mozart zongoraversenyek avatott szakértőjének számít, a karmester Takács-Nagy Gábor lesz.

Forrás: BFZ