Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hallotta már, hogy szól a jéghegedű?

A svéd jégszobrász és zenész, Tim Linhart egy egész zenekarnak elegendő hangszert faragott ki jégből a norvég Ice Musicra, a világ egyetlen jégzenei fesztiváljára. A jéghangszerek nemcsak szépek, de játszani is lehet rajtuk. Egyrészt húros hangszerek készültek, úgymint hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, bendzsó, mandolin és gitár, másrészt dobok és xilofon. Az ütősök színtiszta jégből vannak, a húrosokhoz muszáj volt némi fát és persze húrokat illeszteni.

1 Tovább

Hegedűk, amelyek túlélték a haláltábort

Minden hegedűnek megvan a maga története - mondja egy interjúban Amnon Weinstein, izraeli hegedűkészítő mester, aki évtizedeken keresztül olyan hegedűket kutatott fel és restaurált, amelyek átvészelték a holokausztot. Hegedűket, amelyeken gettókban és koncentrációs táborokban játszottak.

0 Tovább

Nem tudunk ám mindent a hegedűről

Mert vajon tudjuk-e, hogy ki készítette Európában az első igazi hegedűt; hogyan épül fel és mi a hangzásának titka; illetve milyen utat járt be, míg a klasszikus zene vezető hangszerévé nőtte ki magát? És hogyan szól például az indiai hegedű? A Művészetek Palotájában készült kisfilmünkből számtalan hasonló kérdésre kapunk választ egy hangszerkészítő mestertől és olyan virtuózoktól, mint Banda Ádám, Lantos Zoltán vagy Kelemen László.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek