Merőben új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A minden eddiginél gazdagabb hangzású, egyedülálló formatervezésű csodazongorát januárban ismerheti meg a nagyközönség.

Bogányi Gergely csodazongorájának fejlesztésében kizárólag magyar szakemberek vettek részt, és a tervek szerint a prémium kategóriás hangszert Magyarországon fogják gyártani. A prototípus elkészült, a gyártás 2015 folyamán indulhat be, egy-egy hangszer várhatóan több tízmillió forintba kerül majd.

„Több mint húsz éve, amióta csak koncertezem, a zongora megújításán, tökéletesítésén töröm a fejem, ez egyfajta inspiráció, belső kényszer számomra. Úgy érzem, Liszt Ferenc vagy Beethoven sokkal gazdagabb hangzást képzeltek el, mint amire az akkori zongorák képesek voltak. Vagy akár amire a mai hangszerek képesek.

Ezért körülbelül tíz évvel ezelőtt a saját költségemen, a saját hangszereimen kezdtem el kísérletezni. A fejlesztés néhány éve olyan fázisba ért, hogy szükségessé vált egy cég megalapítása és külső források bevonása is” – magyarázta Bogányi Gergely, utalva a 2012-ben létrehozott Zengafons Kft.-re.

A zongora precíziós műszer

Komoróczki István, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2013-ban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen alakított konzorciummal 127 millió forint támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv keretében. Ebből a pénzből már elindulhatott a prototípus fejlesztése, de a projekt 75 millió forintot meghaladó önrészének biztosításához a Magyar Nemzeti Banktól további 60 millió forint támogatást kaptak.

Bogányi Gergely megjegyezte, ha a támogatás összege soknak is tűnik, gondoljunk arra, hogy egy hasonló árkategóriájú és minőségű autó kifejlesztésére mennyi pénzre volna szükség. Márpedig egy zongora sokkal érzékenyebb műszer egy gépkocsinál.

Kezdődhet a visszaszámlálás

A prototípus első, zártkörű bemutatóját a Zeneakadémián tartották barátok, családtagok, támogatók és politikusok részvételével, amelyen Orbán Viktor is részt vett. A nagyközönség januárban találkozhat először a csodazongorával, a hangszer paramétereit, technikai újdonságait és a gyártás részleteit is csak akkor hozzák nyilvánosságra.

Forrás: MTI