A jó zene lényegesen hatásosabban ringat ünnepi hangulatba, mint egy alapos bevásárlás. És a két ünnep közötti tespedésből is képes bennünket katapultálni. Összegyűjtöttünk 10  karácsonyi és két ünnep közötti klasszikus zenei koncertet, amit nem érdemes kihagyni.

Telemann és Bach karácsonyi hangverseny

2013. december 20. 19:30 - 22:00
Művészetek Palotája − Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A historikus zenélés hazai úttörője, Vashegyi György ezúttal nem saját együttesét, hanem az 1990-ben alapított híres brit Collegium Musicumot dirigálja. Az izgalmat egyrészt az okozhatja, vajon hogyan nyúl Vashegyi Johann Sebastian Bach két népszerű művéhez, a C-dúr zenekari szvithez (BWV 1066), illetve a Magnificathoz (BWV 243), melyeket a historikusok legnagyobbjai már többször is lemezre vettek.

Vashegyi György

Ínyencségnek számít a koncert másik főszerepelőjének, Georg Philipp Telemann két darabjának műsorra tűzése, melyek közül az egyik ráadásul magyarországi ősbemutató.  Bach kortársa, a 18. század lesikeresebb, mára azonban szinte elfeledett zeneszerzőjének életművét idehaza még elég ritkán játsszák. A koncert remek alkalom arra, hogy az ünnepi hangulatba ringassuk magunkat és egy zenetörténeti érdekességgel is gazdagodjunk.

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

BMC − Concerto 8 és fél - a Concerto Budapest bérletsorozata 1.

2013. december 20. 20:30

Az alkalom nem csak a karácsony közelsége miatt ünnepi. Hanem mert a Concerto Budapest ezen a napon új sorozatot indít. Első hangversenyén az utóbbi száz év klasszikussá vált szerzőit szólaltatja meg. Sztravinszkij, Britten és Messiaen nem mindennapi tolmácsolására számíthatunk Keller Andrással a karmesteri pódiumon, aki szinte küldetésének érzi, hogy az időben hozzánk közelebb eső zeneszerzők műveit is megszerettesse velünk.

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Mozart: A varázsfuvola

2013. december 20. 19. 00
Zeneakadémia, Solti György terem

Szokatlan, friss, új hang. Ez nem az a Varázsfuvola, amin felnőttünk. A karakterek mélyebbek, bonyolultabbak, emberibbek. Átrendeződtek a viszonyok, a történet cselekménye is bonyolultabb lett, eltér az eredetitől. Almási-Tóth András rendező úgy gondolta, Schikaneder librettója ócska bazári darab, nem méltó Mozart lélektanilag bonyolult zenéjéhez.

Az eredmény meggyőző, pláne, hogy a szöveget Varró Dani fordította-ferdítette, igen mulatságos rigmusokba. Aki berzenkedik attól, hogy a nagy művest esetleg megszentségtelenítették, annak ajánljuk a legmelegebben. Mert kiderül, hogy Mozart ebben a formában jobban önmaga, mint azt valaha gondolnánk. Mi már láttuk, az előadásról kritikánkat itt olvashatja.

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Karácsonyi orgonakoncert

2013. december 21. 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szabó Balázs még nincs harminc éves, de úgy uralja hangszerét, mintha legalább kétszer annyi ideje barátkozna vele. Ráadásul viszonylag későn, 15 évesen kezdett csak muzsikálni, de azóta intenzíven bűvöli a hangszerek királynőjének nevezett orgonát. Az orgona hangja és az emelkedettség szinonimái egymásnak.

Ám ez esetben van egy kis csavar a történetben. Szabó Balázs nem színtisztán az áhitat hangját szólaltatja meg. Két modern zeneszerző, Max Reger és Karl Straube munkásságából ad ízelítőt, akik Bach orgonaművészetéből merítettek ihletet. Óriási szerepet játszottak J. S. Bach németországi reneszánszának megteremtésében.

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Szegedi Kortárs Balett: Diótörő

Csajkovszkij: Diótörő
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
Táncelőadás gyerekeknek

2013. december 21. 10:30 - 11:30

Csajkovszkij Diótörője hálás karácsonyi darab, egyrészt mert konkrétan karácsonykor játszódik, másrészt látványos és pszichológiailag árnyalt zenéje széles közönséget vonz, amolyan „kicsiknek és nagyoknak egyaránt” szóló mese. Különösen az a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Notre Dame Koncertek a Szent Efrém Férfikarral

BMC  2013. december 27.  19. 30

A két ünnep között négy egymást követő estét tehet igazán tartalmassá a Szent Efrém Férfikar koncertsorozata. Bár mindegyiket ajánljuk, az elsőt mindenképpen kiemelnénk. A Ludus Danielis középkori misztériumjáték igazi csemege. A 13. századi zene és a bibliai történet együtt meseszerű utazást ígér. Ha úgy tetszik, fantasy, ha úgy tetszik, opera.

Képi világa is ezt sugallja: „Az újragondolt előadásban a bibliai történet szereplői egyszerre hús-vér operaénekesek, és LEGO ikonok, félig szcenizált gonosz királyok, satrapák és kockaoroszlánok...”

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Concerto Armonico Budapest

2013. december 29. 19.
Zeneakadémia − Solti György terem

Talán a barokk zenével a legkönnyebb ünnepi hangulatba kerülnünk. Különösen, ha olyan szerzők zenéi szólnak, mint Corelli, Vivaldi vagy Bach. Ma már szint elképzelhetetlen, hogy ne régi hangszereken, historikus felfogásban tálalják az említett szerzők műveit.

És bár nálunk később és akadozva indult el ez előadói gyakorlat, ma már nemzetközi színvonalon szólal meg. Köszönhetően az olyan profiknak, mint Spányi Miklós és a Concerto Armonico Budapest, amely idén már harminc éves. Az ünneplésre minden okuk megvan.

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Dívák karácsonya

2013. december 29. 19:00 - 22:00
Művészetek Palotája − Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

Rost Andrea

A Magyar Hospice Alapítvány huszonkét éve dolgozik a gyógyíthatatlan rákbetegek szenvedéseinek enyhítése érdekében. Az alapítvány adományokból és pályázatokból fedezi működési költségeinek nagy részét. Művészek, közéleti személyiségek, üzletemberek személyes közreműködésükkel igyekeznek segíteni, hogy betegek százai kaphassák folyamatosan a térítésmentes, egyénre szabott egészségügyi ellátást.

Ezt a célt szolgálja a Divák karácsonya is. Bár az Operaház magánénekes sztárjai lépnek fel, az est fénypontja egyértelműen a világsztár Rost Andrea, aki énekesi karrierjének csúcsán egyre többet énekel itthon. 

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Szilveszteri Gálahangverseny

2013. december 31. 17:30 - 19:30
Művészetek Palotája − Fesztivál Színház

Közreműködik: Lang Lang - zongora
Vezényel: Sir Simon Rattle 

Az igazi persze az lenne, ha két ilyen előadó, mint a pianista Lang Lang és a karmester Simon Rattle élőben lépne fel a Müpában. Olyan is volt, Rattle járt itt, szerettük is nagyon. Most azonban kénytelenek vagyunk beérni az élő közvetítéssel, igaz, csúcsminőségben. 

Lang Lang zongorajátéka nagy élmény, akkor is, ha a technika segít a befogadásában. Az est programja csupa "tánczene": Brahms Magyar táncai, Dvořák Szláv táncai, valamint Hacsaturján energikus Kardtánca, például. Rattle és Lang Lang bebizonyítja, hogy a komolyzene is tud komolytalan lenni. 

A műsorról bővebben itt olvashat.

***

Csak az jöjjön, aki bírja…

Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje

2013. december 31. 22:45 - 02:00
Művészetek Palotája − Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A cím nem fenyegetés. Ehhez tényleg kell állóképesség. Bár nem szigorúan komolyzene, de már szinte klasszikus. Az Amadinda olyan aktívan kivette részét a merev műfaji határok lebontásában, hogy bármit játszik, az ő koncertjein találkozik mindenféle koncertlátogató, és együtt mulat felekezeti hovatartozás nélkül. George Gershwin, Leonard Bernstein és Presser jól megfrének egymás mellett, ha az ütős hangszereket Rácz Zoltán és csapata kezeli. Az idén 30 éves együttesnek a szilveszteri egyszerre születésnapi buli. Boldog új évet!

A műsorról bővebben itt olvashat.