Több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj.

A történet bővelkedik humorban, misztikumban, de mégis reális képet fest a hazai cigányságról. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása.

A produkció életre hívásánál a legfőbb törekvés a roma kultúra bemutatása volt, mint a nemzeti és az európai kultúra része, és a pozitív szemléletváltás beindítása a társadalomban.

Ez a darab a roma kultúrát nem csupán önmagában, elszigetelt valóságában mutatja be, de az ősi tradíciókat tükröző dalok mellett megjelennek a XXI. század hatásait is magukban foglaló új alkotó formációk, stílusbeli újítások, átdolgozások.

A darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, egy kalandos utazást, amelynek állomásai a darabban megelevenednek. Az előadásban koncertszerűen megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el.

Mészöly Gábor műve alapján színpadra dolgozta: Müller Péter Sziámi
Zene: Kovács Antal, Marko Markovic, Szakcsi Lakatos Béla
Zenei rendező: Szirtes Edina Mókus
Díszlet, jelmez: Kentaur
Világítás: Madár
Koreográfia: Mihályi Gábor, Farkas Zsolt, Juhász Zsolt
Rendező: Szabó Máté

***

Nyerj jegyet a Zeneakadémiára!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Mi volt az alkotók célja ezzel a darabbal?

A válaszokat beküldők között jegyeket sorsolunk ki a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Joshua Bell  Steven Isserlis  Várjon Dénes programra (2014.04.07. 19:30).

A megfejtéseket 2014.04.04-én 15:00 óráig várjuk a haraszti.barbara@origo.hu e-mailcímen. A tárgyba ezt írd: Figaro_ Joshua Bell.

A megfejtés mellett telefonos elérhetőséget is írj a levélbe. A nyerteseket 2014.04.04-én értesítjük, a jegyeket az előadás napján az Origo Zrt. épületében (1073, Budapest, Dob utca 76-78.) lehet átvenni.

A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.