Mera Josikazu japán kontratenor 1971-ben született. Hangterjedelme három és fél oktáv. Klasszikus és tradicionális japán zene mellett számtalan műfajban megmutatta magát. Gyerekkorában popénekesnek készült, de később Bach muzsikája elcsábította.

Mera Josikazuról keveset lehet tudni, a neten fellelhető információ források száma igen csekély (legalábbis olyan nyelven, amit mi is értünk). Az biztos, hogy az egyetemi évei alatt szeretett bele a klasszikus zenébe. Akkor még tenornak készült, de aztán hamar átnyergelt a kontratenor szekcióba.

Egy tanára szerint Josikazu nem is igazi kontratenor, mivel természeténél fogva magas hangja van, tehát amikor énekel, szinte nem is kell fölmennie falzettbe.

A zenetudományi egyetem után megnyerte az Eighth Folk Songs Competition első díját 1994-ben. Ugyanebben az évben az Early Music Competition Yamanashi első díját is neki ítélték.

Miután egy rakás díjat bezsebelt, 1997-ben Japán szerte megnőtt a népszerűsége, mert ő énekelte The Princess Mononoke (A vadon hercegnője) nagy sikerű anime főcímdalát.

Manapság a Maszaki Suzuki által alapított Bach Collegium Japan szólistájaként hallhatjuk a teljes kantáta sorozat egy-egy darabjában vagy valamelyik Bach-passió szólistájaként.

Van egy izgalmas közös lemeze Edita Gruberovával, amin belcanto duetteket adnak elő.

Josikazu a hangjával nagyon tudatosan bánik, a mell- és fejrezonanciát olyan szépen ötvözi, hogy abból csodák születnek. Soha nem halljuk erőlködni, nem kell elvékonyítania a hangját a legmagasabb fekvésekben sem, nem válik tisztán fej- és orrhangorgiává a produkciója, mint oly sok európai vagy amerikai kontratenor esetében.

Hangja nőies, telt, puha, de ugyanakkor ott van benne a kontratenor elektromos, olykor kicsit hisztérikus feszültsége is. Zenetudós barátom szerint Mera Josikazu japán kontratenor leiskolázza a hangfaj európai és amerikai képviselőit.

Itt a Princess Mononoke anime főcímdalát énekli:

Itt Solveig dalát énekli Edvard Grieg Peer Gyntjéből.

Ez egy duett Edita Gruberovával Mozart Titusz kegyelméből.

Itt pedig Bach Widerstehe doch der Sünde (BWV 54) című kantátájából az alt áriát.

Kövesd a Figarót a Facebookon is!