Anyja magyar, apja lengyel. Huszonegy éves, amikor a Leedsi Nemzetközi Zongoraversenyen felfigyelnek rá. Negyvenes évei elején jár Piotr Anderszewski, aki szerint egy koncert nem több mint lehetőség, hogy az adott mű számára éppen akkor és úgy érvényes személyes megközelítését a hallgatókkal megossza. Az alapítása 40. évfordulóját turnéval ünneplő Skót Kamarazenekarral érkezik a Müpába május 20-án. Mozartot és Schumannt játszanak majd.

A zongorista az ezredforduló óta visszatérő vendége a hazai koncertpódiumoknak, rajong a magyar közönségért, a közönség pedig érte, hiszen Anderszewski telt házas teremben is pillanatok alatt képes meghitt hangulatot teremteni. Kíváncsi és szabad egyénisége maximalizmussal párosul.

Többször is előfordult, hogy ráadásképp újból eljátszotta a „rendes” műsorban szereplő darabot, mert elégedetlen volt magával. Elmélyült muzsikusként csak azokkal a művekkel foglalkozik, amelyek megszólítják, és amelyekről úgy érzi, meg tudja velük szólítani hallgatóságát. Ez az igényesség késztette a neves muzsikus-író-filmest, Bruno Monsaingeont, hogy Yehudi Menuhin, Glenn Gould és Szvjatoszlav Richter mellett A nyughatatlan utazó címmel Anderszewskiről is filmportrét készítsen. Íme egy részlet  a filmből.