A Schindler listája főcímzenéjével fogadták a szélsőjobboldali nagygyűlés résztvevőit kedden a közép-svédországi Norrköping városban.

Steven Spielberg Oscar-díjas holokausztfilmjének zenéjét (John Williams szerzeményét) játszotta a városháza óratornyának 80 harangja, amikor a Svédek Pártja elkezdte, majd pedig befejezte nyilvános rendezvényét. A tanácskozás közben nem szóltak a harangok, mert az önkormányzat nem a tanácskozást akarta megzavarni, hanem a figyelmet akarta felhívni arra, hogy minden ember egyenlő.

A város vezetése úgy érezte, semmi sem fejezné ki jobban Norrköping hitét az emberek egyenlőségében - indokolta a választást a városháza szóvivője, hangoztatva, hogy a város a középkor óta nyitott és befogadó.

A svéd szélsőjobboldaliak lezárnák Svédország határait

A Svédek Pártja lezárná Svédország határait a bevándorlók előtt, és csak olyanoknak adna svéd állampolgárságot, akik "a Nyugat genetikai és kulturális örökségét hordozzák". A párt szeretne bejutni az önkormányzatokba a szeptember 14-i választásokon.

Svédországban májusban vált szokássá, hogy neonáci nagygyűlések alkalmával megszólalnak a templomok harangjai. Akkor a jönköpingi templom harangjai a második világháború kitörése óta először kongtak riadót - írta a The Local című angol nyelvű svéd hírportál.

Forrás: MTI