Fennállásának 50. évfordulója alkalmából alapításának helyszínén, a Zeneakadémián ad ünnepi koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A csütörtöki koncert programján Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című alkotása szerepel egy másik évfordulós, bár fiatalabb együttes, a 30 éves Amadinda közreműködésével. Majd eljátsszák Schubert C-dúr vonósötösének vonószenekari átiratát - közölte Kiss Tímea, az együttes munkatársa az MTI-vel.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar jubileumi évének kiemelt eseménye a csütörtöki est, hiszen a 2012-13-as évad hangversenyekben bőséges sorozata után végre a felújított alma materben ünnepelhetnek.

A jubileumi évadban világszerte 89 koncertet adott az együttes: a mozgalmas évad során az amszterdami Concertgebouw-ba és Dél-Amerikába is eljutott. Rolla János, a zenekar művészeti vezetője, az alapító muzsikusok egyike kiemelte, hogy a 2013-as éven is átívelő ünnepségsorozat betetőzését a Zeneakadémia nyitó periódusára időzítették. 

A Zeneakadémiáról indultak végzős diákként, itt hozták létre az együttest 1963-ban. "Az I Musici di Roma első magyarországi szereplése nagy hatással volt ránk, elhatároztuk, hogy mi is megpróbálunk hasonló összeállításban felépíteni egy zenekart - idézte fel Rolla Jánosa kezdeteket.

Felkérték Sándor Frigyest, a zenekar későbbi művészeti vezetőjét, hogy segítsen ebben a munkában. Sokat köszönhetnek neki, rengeteget foglalkozott velük egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig.