A 35 éves világhírű lett dirigenst, Andris Nelsonst kórházba szállították Bayreuthban, miután balesetet szenvedett a szállodájában – adta hírül a klassic.com komolyzenei portál.

A karmester Wagner Lohengrinjét próbálja éppen, amelyet augusztusban adnak majd elő az ünnepi játékokon. A címszerepben a nálunk is nemrég bemutatkozott Klaus Florian Vogt, Elzát Annette Dasch, Henriket Wilhelm Schwinghammer, Telramundi Fridriket Thomas J. Mayer, Ortrudot Petra Lang alakítja.

Andris Nelsonst egy kinyíló ajtó ütötte fejbe a szállásán olyan erősen, hogy agyrázkódást kapott. Feltehetőleg véletlenül csapták rá az ajtót. Az orvosok szerint néhány napon belül tökéletesen felépül, ám addig szigorú ágynyugalmat írtak elő számára. Így nemcsak a Lohengrin próbái csúsznak, de Nelsons kénytelen volt lemondani fellépését a Bostoni Szimfonikusokkal a Tanglewood Zenei Fesztiválon, ahol Verdi Requiemjét dirigálta volna.

Andris Nelsons 1978. november 18-án született Rigában. Trombitásként kezdte, majd a lett zeneakadémián és a Szentpétervári konzervatóriumban már karmesterkurzusokra járt. Mesterei Neeme Järvi, Jorma Panula, Mariss Jansons voltak. Egyetemi tanulmányai alatt a lett Nemzeti Opera Zenekarában trombitált, majd miután megszerezte a diplomát, Finnországban és az Egyesült Államokban szerzett nemzetközi tapasztalatokat.  

25 évesen kinevezték a lett Nemzeti Opera vezető karnagyává, majd Németországban és Birminghamben tevékenykedett. A 2013/2014-es évadban a Bostoni Szimfonikusokat dirigálja.

Korábbi cikkünk a karmesterről erre olvasható. Itt a Rienzi nyitányát vezényli, hallhatóan folyékonyan beszéli Wagner nyelvét.