A komolyzenei világ meghatározó szaklapja, a német  Opernwelt minden évadban felkér 50 zenekritikust, szavazzanak az év operaházára, énekesére, előadására, karmesterére. 2012-ben a Wagner-előadásairól ismert Christian Thielemann érdemelte ki az Év karmestere címet Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony rendkívüli interpretációjáért. Hallgassunk bele és megértjük, miért.

Thielemann hegedülni és zongorázni tanult, 19 évesen már a berlini Deutsche Operben korrepetitor és Herbert von Karajan asszisztense. Számos német operaházban dolgozott, 1991-ben visszatér Berlinben és átütő sikert aratott Wagner Lohengrinjével. Ezzel egy időben Daniel Barenboim mellett dolgozott Bayreuth-ban.

Wagner-interpretációi látványosan újraértelmezik a német zeneszerző munkáit. Valószínűleg ezt értékeli Katharina és Eva Wagner, amikor 2008-ban Wolfgang Wagner utódaként őt nevezik ki a Bayreuth-i Ünnepi Játékok igazgatójává.

Furtwangler és Karajan méltó utódjaként Wagner-interpretációi mellett többen őt tekintik a legnagyobb élő Strauss-specialistának. Az alább idézett részletből kiderül, nem véletlenül.