A szakértők ugyanarra a következtetésre jutottak, mint a korabeli vizsgálat: Chopin tuberkulózisban halt meg.

Chopint Párizsban temették el, de a szívét – a kor szokásainak megfelelően – Varsóba vitték, ahol a zeneszerző felnevelkedett, és azóta is a Szent Kereszt-bazilikában, egy díszes doboz belsejében, lepecsételt kristályüvegben őrzik. A szívet április 14-én, kívülről, mindenféle beavatkozás nélkül vették szemügyre a tudósok. Copin szívét valószínűleg az akkoriban fellelhető legerősebb szeszesitallal, konyakkal tartósították, legalábbis az üvegedényben található folyadék színe alapján erre lehet következtetni.

Michal Witt genetikus professzor elmondta, hogy a szív jelentősen megnagyobbodott, ami tüdőbetegségből eredő légzési problémákra utal, ráadásul tuberkulózisos gümők is láthatók a szerven. Chopin szíve egyébként kiváló állapotban van. A vizsgálatra azért volt szükség, mert egyes történészek kétségbe vonták, hogy a befalazott üvegben valóban benne van-e a zeneszerző szíve. A vizsgálat eloszlatta a kétségeket – hangsúlyozta Tadeusz Dobosz, a wroclawi Orvosi Akadémia professzora.

A szemle után a szakértők viasszal ismét lepecsételték az üvegedényt. A legközelebbi vizsgálatra leghamarabb 2065-ben kerülhet sor.