Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kobajasinál nem sírva vigad a magyar

Kobajasi Kenicsiró / Fotók: Művészetek Palotája / Posztós János

Kobajasin nem fog az idő. Mosolya töretlen, a zenekar tagjai iránti tisztelete feltétlen, senki nem hajlong így a muzsikusai előtt, és ez nem csak japánságából ered. Ha egy karmester tiszteli a művészeit, az a zene minőségén azonnal érezteti a hatását. Itt és most tapintható, a Müpa pódiumán, az MR Szimfonikusok élén, Kodály, Csajkovszkij és Orff előadása közben.

1 Tovább

Ki ölte meg Mozartot?

Mozartot megmérgezték vagy reumás láz végzett vele? Ki szúrta le a francia barokk sztárját? Miért fagyasztotta halálra Purcellt a felesége? A zenetörténet tíz különös halálesete.

0 Tovább

Megizzasztotta a hegedűsöket

Egész életében depresszióval küzdött, próbálta rejtegetni homoszexualitását, belement egy házasságba, majd menekült a felesége elől, akitől testileg irtózott. Inni kezdett, idegösszeroppanást kapott, öngyilkosságot kísérelt meg, majd külföldre menekült. 173 évvel ezelőtt született Pjotr Ilijics Csajkovszkij.

0 Tovább

Chaplin és az ellenpont

Ha csak néhány nevet sorolhatnánk föl, akik meghatározták a 20. századról alkotott képünket, az első ötben benne lenne. Színész, filmrendező, producer, és nem utolsó sorban filmjeinek zeneszerzője volt Charlie Chaplin. A Rivaldafény soundtrackje 1973-ban Oscar-díjat kapott. A történelem egyik legnagyobb mulattatója 35 éve halt meg, 1977 karácsonyán.

0 Tovább

Diótörő visszatér

Csajkovszkij Diótörője hálás karácsonyi darab, egyrészt mert konkrétan karácsonykor játszódik, másrészt látványos és pszichológiailag árnyalt zenéje széles közönséget vonz, amolyan "kicsiknek és nagyoknak egyaránt" szóló mese. A Művészetek Palotájában december 22-én az ünnepi örömet az is fokozza, hogy Kocsis Zoltán, sikeres felépülése után, most lép először nyilvánosság elé az NFZ élén.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek