Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beethoven 9. szimfóniája egy kéjgyilkos látomása

A MÜPA elhatározta, hogy kiműveli a közönségét. A Rózsavölgyi Kiadóval közösen zenei könyvsorozatot indított útjára. A pofás kis könyvecskék az Oxford University Press Very short introduction (Nagyon rövid bevezetés) köteteinek magyarításai. A sorozatot indító darab Zene címmel jelent meg, Nicholas Cook, a Cambridge-i Egyetem zenetörténet-professzorának tollából, Fazekas Gergely zenetörténész remek fordításában.

0 Tovább

Miért szeretjük, ha olyan nehéz?

Miért tart rejtvénykánont a kezében minden idők legnagyobb muzsikusa azon a portrén, amit saját magáról készíttetett? Bach zenéje sűrű és tele van trükkökkel, hozzá képest Handel vagy Vivaldi muzsikája unalmas. Emberileg olyan volt, mint mi: jó meg rossz, kedves vagy akár bunkó - magyarázza Fazekas Gergely egyetemi tanársegéd, akinek a német mester zenéje mindennél többet jelent. Ilyen egy Bach-szeminárium a Zeneakadémián.

2 Tovább

A gyerekek még nyitottak a klasszikusokra

A zenei univerzum két meghatározó alakja, Haydn és Schönberg között látszólag nincs semmiféle kapcsolat. Ám van egy város és van egy műfaj, amely mégis összeköti öket. Bécs és a vonósnégyes a közös nevező. Fazekas Gergely zenetörténész izgalmas történetekbe és kulisszatitkokba avatja be a 8-14 éves korosztályt a Matinékoncertek soron következő előadásán, Gál Gabriella szopránénekes és az Accord vonósnégyes hathatós közreműködésével. Vasárnap 11 órától a Müpa Fesztivál Színházában. Nem csak kicsiknek.

0 Tovább

Ha nem vagyunk hatásvadászok, meg fogunk dögleni

Nem lehet nem tudomást venni róla. Havasi Óriásplakát Balázs hidrogénszőke, műgonddal borzolt sérója, hamis Mona Lisa-mosolya és műhóval behintett télikabátja sokak számára sokat ígér: olyat, amilyet még sose láttak, amilyet még sose hallottak. Lehet-e olyasvalakivel versenyezni, aki egy perc alatt ötszázszor üti le ugyanazt a billentyűt?

16 Tovább

Debussy, nejlonszatyorból

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mint egy tanárát nélkülözni kénytelen osztály. Nem is, inkább, mintha egy rendezőjét vesztett színházi társulat főpróbájára ültem volna be. Ezt sugallta péntek este a Müpában, a Fesztivál Színház pódiumán a Debussy életét bemutató hat részes sorozat első darabja, Kocsis Zoltán hiányában.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek