Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ki a 10 legjobb zongorista a világon?

Ausztrália vezető zenei magazinja, a Limelight összeállította a valaha élt legjelentősebb zongoristák top 10-es listáját. A cím megtévesztő, természetesen nem "minden idők" pianistáiból válogattak, hanem azokból, akik a hangrögzítés feltalálása után halhatatlanná zongorázták magukat.

0 Tovább

Ne a száját, a gyűrűjét csókold!

Leonard Bernstein egy évvel a halála előtt, 1989. november 20-án vacsorára hívta Jonathan Cott újságírót connecticuti házába. Bernstein ekkor már nemigen adott interjúkat. A vacsora jó hangulatban telt, az udvarias csevegés hamarosan intenzív, szellemes és mélyenszántó eszmecserébe csapott át. Születésének 95. évfordulójára könyv született belőle.

0 Tovább

Észak-fok, titok, idegenség

Merész harmóniavilágával és szerkesztéstechnikájával a maga korában forradalminak számított. Fjordok, sagák, paraszti élet, az északi természet hűvös eleganciája és titokzatos ereje szólal meg rajta keresztül. Ő a modern népdalfeldolgozás egyik úttörője. A norvégok olyan nagy becsben tartják, hogy légitársaságuk valamennyi gépén ott díszeleg a zeneszerző portréja. Edvard Grieg (1843-1907) életműve manapság méltatlanul háttérbe szorul a hazai pódiumokon. Nem értjük, miért.

1 Tovább

Szabadítsuk fel Bachot!

A Gramophone 1923 óta a világ legjelentősebb, vezető klasszikus zenei magazinja. Legutóbb Bach-felvételekből állított össze Top 10-es listát. Figyelemre méltó válogatás, vajon kiolvasható-e belőle, milyen az aktuális, uralkodó Bach-kép? Nem meglepő, hogy a tízből hat úgynevezett historikus interpretáció, korhű hangszereken megszólaltatott előadás. Hallgassunk bele!

0 Tovább

Aki utálta a közönségét

"Ő volt az egyetlen világhírű zongoravirtuóz, aki undorodott a közönségétől, és valóban és végérvényesen visszavonult ettől az undorító közönségtől. Nem volt szüksége rá. Megvette az erdei házat, berendezkedett a házában és tökéletesítette tudását. Haláláig ketten lakták ezt a házat Amerikában: ő és Bach." Thomas Bernhard A menthetetlen című regényéből való az idézet, amely ihletett, muzikális és filozofikus emléket állít a zongoravirtuóznak, aki idén lenne 80 éves.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek