Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bach megjövendölte a saját halálát

Bach és a számok, ez a témája annak az időszaki kiállításnak, amely november közepéig látogatható az eisenachi Bach-házban. Aki eljut Eisenachba, megnézheti például azt a két elhíresült tárgyat, amely Bach számfetisizmusáról árulkodik: Elias Gottlob Haußmann portréját, amelyen a festő Bach kérésére pontosan 14 gombot festett a zeneszerző kabátjára, illetve azt az 1735-ben készült Bach-serleget, amelyet éppen 14 pötty díszít.

0 Tovább

A hangszer elveszti nemi identitását

Fotó: Nadia F. Romanini

Johann Sebastian Bach Wohltemperiertes Klavierja (BWV 846-869) 48 prelúdium- és fúgagyűjteménye két könyvben, amolyan korabeli bartóki Mikrokozmosz, amely messze túlnőtt zongorapedagógiai szerepkörén. Akárcsak a Goldberg-variációk, megkerülhetetlen minden komoly pianista számára. Schiff Andrásnak olyan fontos, hogy pályafutása során már másodszor játszotta lemezre. Az ECM Records kiadásában nemrégiben megjelent négykorongos album mérföldkő a mű interpretációtörténetében. Nem csoda, hogy Grammy-díjra jelölték.

0 Tovább

Antiszemita indulatokat gerjeszthet a János-passió?

Mivel János evangéliuma - sokkal explicitebben, mint a másik három - a zsidókat teszi felelőssé Jézus haláláért, Németországban kísérletet tettek a bachi passió szövegének átírására. Az új szövegben nem a népet általában, hanem a zsidó elitet, a magas rangú papokat okolják Jézus megfeszítéséért.

4 Tovább

Karácsonyi paródia

A Karácsonyi oratórium J. S. Bach talán legnépszerűbb darabja. Ennek megfelelően az ötvenes évek óta számos lemezfelvételen rögzítették. Mint a legtöbb Bach-művet, ezt is nagyon könnyű vallásos tartalmától függetlenül "abszolút" zeneként hallgatni, már csak azért is, mert részben "paródia". Akár így, akár úgy, meghittséget teremt, és látványosan emelheti az ünnepi hangulatot. A Figaro szerint ezek a Karácsonyi oratórium legjobb előadásai.

0 Tovább

Szabadítsuk fel Bachot!

A Gramophone 1923 óta a világ legjelentősebb, vezető klasszikus zenei magazinja. Legutóbb Bach-felvételekből állított össze Top 10-es listát. Figyelemre méltó válogatás, vajon kiolvasható-e belőle, milyen az aktuális, uralkodó Bach-kép? Nem meglepő, hogy a tízből hat úgynevezett historikus interpretáció, korhű hangszereken megszólaltatott előadás. Hallgassunk bele!

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek