Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fischer Iván megfejtette a Mahler-rejtélyt

Miközben a zenei világ tele van specialistákkal, az egyik a szikéhez, másik a fűrészhez ért a legjobban, addig Fischer Iván olyan hétköznapi természetességgel szólaltatja meg Mahlert, mint aki vajat ken finom rozskenyérre. Ez történt a Müpában.

0 Tovább

Fischer Iváné 2014 legjobb Mahler-lemeze

A BFZ két rangos nemzetközi díjat nyert el Mahler V. szimfóniájának felvételéért.

1 Tovább

Bunkó a magyar közönség?

Rosszul indult a koncert. Fischer Iván átszellemülten éppen beintette volna a zenekart, amikor a nézőtéren megszólalt egy mobil. Most persze mondhatnám, hogy hú, a magyar közönség milyen bunkó. Csakhogy Európa-szerte burjánzik a bunkóság. Íme, egy példa. De a hab a tortán az volt, amikor a közönség partizánjai ezen a mobilos intermezzón jóízűen nevettek. Na, ez leoltotta nálam a villanyt. Rányomta bélyegét az előadásra. Aztán jött a köhögéshullám. Úgy sirattam a Mahler 9.-et, mint egy balesetben elhunyt rokont.

7 Tovább

Ezt a kis magyar világot szerette volna nagyvilággá varázsolni

"Miért hagyott itt bennünket Mahler, nem tudni biztosan" - írta Csáth Géza 1911-ben a Nyugatban megjelent nekrológban. - "Annyi bizonyos, hogy nem rajta múlt, hogy nem maradt tovább itten. Az Opera felsőbbsége, melyet máig is jellemez, hogy méltatlan, közepes emberekért exponálja magát, nem tudta megbecsülni a nagy géniuszt, a nagy embert, akinek nincs párja, akit tehát minden áron meg kellett volna tartani." November 28-30-án Mahler-napokat tartanak a Müpában, ahol Fischer Iván a zeneszerző 9. szimfóniáját vezényli a BFZ élén, illetve Mahler budapesti éveit dokumentáló fotókiállítást is láthatunk.

2 Tovább

A világ legszomorúbb zenéi

Jó pár évvel ezelőtt a BBC Today meghirdette a Világ legszomorúbb zenéje versenyt. A feladat egyszerű volt, a hallgatók küldjék be a szerintük legszívfacsaróbb muzsikát, amit valaha írtak kerek e világon. Több mint 400 nevezés érkezett. Hallgassa meg az öt legszomorúbbat.

12 Tovább

Tudnak-e a nők zenét szerezni?

A mainstream zenetörténet nemigen tart számon női komponistákat. Ha kicsit alaposabban kutakodunk, felbukkan ugyan néhány nőalak a 17-18., majd jóval kevesebb a 19. századból, de csak a margón, az érdekesség szintjén. Áttörést a 20-21. század sem hozott, holott más művészeti ágakban a nőknek többé-kevésbé sikerült létjogosultságot nyerniük.

8 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek