Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem a zenekart, hanem a figyelmünket vezényelte

Várjon Dénes

Maria João Pires váratlanul beteget jelentett, borult a program, de Fischer Iván a beugró Várjon Dénessel és bonuszként Anna Lucia Richterrel bőségesen kárpótolta a portugál pianistára rákészült közönséget a Müpában.

0 Tovább

Zsákutca volt-e Schönberg zenéje?

Kétségtelenül vannak kellemesebb, könnyebben emészthető zenék Schönberg dodekafóniájánál. Nem az a hátvakargatós, érzékzsibbasztó hangulatzene, amit az ember minden este altatónak használ. Mégis: Schönberg nem egyenlő a tizenkétfokú rendszerrel. Schönberg későromantika és atonalitás, hagyomány és forradalom, bravúros teoretikus rendszer és - különösen kései műveiben - felkavaró létélmény.

0 Tovább

A gyerekek még nyitottak a klasszikusokra

A zenei univerzum két meghatározó alakja, Haydn és Schönberg között látszólag nincs semmiféle kapcsolat. Ám van egy város és van egy műfaj, amely mégis összeköti öket. Bécs és a vonósnégyes a közös nevező. Fazekas Gergely zenetörténész izgalmas történetekbe és kulisszatitkokba avatja be a 8-14 éves korosztályt a Matinékoncertek soron következő előadásán, Gál Gabriella szopránénekes és az Accord vonósnégyes hathatós közreműködésével. Vasárnap 11 órától a Müpa Fesztivál Színházában. Nem csak kicsiknek.

0 Tovább

Aki utálta a közönségét

"Ő volt az egyetlen világhírű zongoravirtuóz, aki undorodott a közönségétől, és valóban és végérvényesen visszavonult ettől az undorító közönségtől. Nem volt szüksége rá. Megvette az erdei házat, berendezkedett a házában és tökéletesítette tudását. Haláláig ketten lakták ezt a házat Amerikában: ő és Bach." Thomas Bernhard A menthetetlen című regényéből való az idézet, amely ihletett, muzikális és filozofikus emléket állít a zongoravirtuóznak, aki idén lenne 80 éves.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek