Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A magyar csodazongora forradalmasíthatja a klasszikus zenét

Merőben új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A minden eddiginél gazdagabb hangzású, egyedülálló formatervezésű csodazongorát januárban ismerheti meg a nagyközönség.

0 Tovább

Ujjak nélkül is lehet zongorázni

Fotó: K. J. Fogelius

Ujjak nélkül zongorázni? Lehet. Például lábbal. Igaz, ehhez egyelőre Stockholmig kell mennünk, ahol egy metrófeljárónál a lépcsőfokokat zongoraklaviatúrává alakították.

0 Tovább

Örömóda fél kézzel

A kép illusztráció

Japán versenyző, a 36 esztendős Cukiasi Szaori kapta az aranyérmet a hétvégén azon a nemzetközi zongoraversenyen, amelyet Bécsben rendeztek fogyatékkal élő emberek számára.

0 Tovább

Skálázással sem járunk túl a számítógép eszén

A nagy zongoristák felismerhetők a stílusukról. A kijelentés banális, nem is áll szándékomban senkit meglepni vele. Nem kell ahhoz zenetudósnak lennünk, hogy kihalljuk egy Chopin noktürnből Rubinstein, Richter vagy éppen Angela Hewitt billentéstechnikáját, interpretációját - persze, ha van némi fogalmunk a játékukról. Sőt ma már az sem fontos, hogy homo sapiensek legyünk, egy zenehallgatásra kifejlesztett szoftver is lekörözhet minket a Ki nyer mában - tudtuk meg a Die Zeitból.

0 Tovább

Megvan az 50 ezer dollár díjazású Van Cliburn Zongoraverseny győztese

A Van Cliburn Zongoraverseny a világ legrangosabb nemzetközi zenei megmérettetései közé tartozik. Négyévente rendezik meg a texasi Fort Worthben, ahol egy csapat helybeli zenetanár és önkéntes kezdeményezésére jött létre az 1960-as években. Az ötletgazdák magát a névadót, Harvey Lavan Cliburn amerikai zongoraművészt kérték fel művészeti vezetőnek, és nem kisebb nevek szerepelnek az eddigi díjazottak között, mint Christian Zacharias, Radu Lupu vagy Olga Kern.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek