A Van Cliburn Zongoraverseny a világ legrangosabb nemzetközi zenei megmérettetései közé tartozik. Négyévente rendezik meg a texasi Fort Worthben, ahol egy csapat helybeli zenetanár és önkéntes kezdeményezésére jött létre az 1960-as években. Az ötletgazdák magát a névadót, Harvey Lavan Cliburn amerikai zongoraművészt kérték fel művészeti vezetőnek, és nem kisebb nevek szerepelnek az eddigi díjazottak között, mint Christian Zacharias, Radu Lupu vagy Olga Kern.

Az elmúlt szűk három hétben a döntőbe került versenyzők mindegyike hat koncertet abszolvált, mielőtt a zsűri győztest hirdetett. A fiatal zongoristáknak (nevezni csak 30 éves korig lehet) a háromfordulós verseny során szólistaként, kamarazenészként és nagyzenekar mellett is bizonyítaniuk kell technikai és zenei rátermettségüket.

Az idei, 14. Van Cliburn Zongoraverseny aranyérmese Vadim Kholodenko, 26 éves ukrán zongorista, aki a medál mellett 50000 dollárt tudhat magáénak. Az ezüstmedált az olasz Beatrice Rana szerezte meg, az úgynevezett kristálygyőztes pedig az Egyesült Államokból érkező Sean Chen lett, mindketten 20 000 dollár jutalomban részesültek. A másik három döntős sem megy haza üres kézzel, az orosz Nikita Mndoiants, a japán Tomoki Sakata – 19 évével ő volt a legfiatalabb versenyző –, és a kínai Fei-Fei Dong fejenként 10 000 dollárt kaptak.

A 13 főből álló zsűri egyik tagja, a legendás Beaux Arts Trio alapítója, Menahem Pressler így nyilatkozott a verseny kapcsán:"Az én elvárásaim szerint a győztes tökéletesen birtokában van a zongoratechnikának, de ezt arra használja, hogy élettel és értelemmel töltse meg a művet, amelyet játszik. Gyakran előfordul, hogy egy hangversenyen kitűnő játékot hallunk, mintha csak egy első osztályú teniszmérkőzésen volnánk. Csakhogy a zenélés nem sportteljesítmény. Szükség van hozzá bizonyos atletikus képességekre, de ez csak egy kis része a dolognak. A fizikai adottságok mulandóak. A költészet az, ami mindig megmarad".

A győztes játéka.Hát, igen...